Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Στο σχέδιο εξυγίανσης της ΑΤΕ και η εκποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ»!

Η δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων της Αγροτικής Τράπεζας για το α’ εξάμηνο του 2010, κάνουν πλέον ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την εξυγίανσή της και δείχνουν ότι είναι μονόδρομος η απόφαση για να βγάλει στο «σφυρί» τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, με πρώτη τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ».
Τα αποτελέσματα κρίνονται απογοητευτικά για την ΑΤΕ καθώς οι ζημιές πλησίασαν τα 110 εκ. ευρώ, ενώ ως γνωστόν είναι η μοναδική τράπεζα που απέτυχε στα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών αρχών και σύμφωνα με το μνημόνιο έχει πλέον ένα και πλέον μήνα προθεσμία για να παρουσιάσει το σχέδιο για την αναδιάρθρωσή της.Η νέα εξέλιξη επιταχύνει, όπως όλα δείχνουν τις εξελίξεις που είχαν δρομολογηθεί και με τις εξωτραπεζικές επιχειρήσεις που έχει υπό τον έλεγχό της, με σημείο αναφοράς για την περιοχή μας τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Και τούτο γιατί στο σχέδιο εξυγίανσης της Τράπεζας, περιλαμβάνεται η εκποίηση όλων αυτών των επιχειρήσεων, όπως επισημαίνει σε χθεσινό της ρεπορτάζ, η έγκυρη ηλεκτρονική οικονομική ιστοσελίδα «ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 10». Μάλιστα είναι εξόχως αποκαλυπτική, καθώς όπως αναφέρει «το μεγάλο πολιτικό ερώτημα στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης είναι ποια τύχη θα έχουν ο εξωτραπεζικές συμμετοχές της ΑΤΕ σε μεγάλες εταιρείες του πρωτογενούς τομέα.Μια στρατηγική εξόδου με εκποίηση των μονάδων αυτών εκτιμάται ότι τελικά θα επιβληθεί εκ των πραγμάτων, φέρνοντας τη διοίκηση Πανταλάκη και την κυβέρνηση σε σύγκρουση με τους αγροτοσυνδικαλιστές του κυβερνητικού χώρου και τις τοπικές κοινωνίες. Γι αυτό εκτιμάται ότι οι επόμενες κινήσεις προς την κατεύθυνση της ΑΤΕ θα παραμείνουν “παγωμένες” μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Φθινοπώρου».Όπως γίνεται αντιληπτό οι αρχικές τοποθετήσεις των στελεχών της ΑΤΕ για τη «ΔΩΔΩΝΗ», ήταν απόλυτα ειλικρινείς, ασχέτως αν στη συνέχεια κάτω από τον πολιτικό θόρυβο που ξέσπασε αναγκάστηκε η διοίκηση της Τράπεζας να τις ανασκευάσει, πλην όμως σύντομα θα τις ξαναφέρει στο «τραπέζι των συζητήσεων».Αν μάλιστα δεν υπήρχε ο «σκπελος» των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ίσως το θέμα να είχε κλείσει ήδη.Τα νέα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν, καθιστούν ακόμη πιο δυσχερή την παραχώρηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» σε συμβολική τιμή στις ενώσεις ή στους κτηνοτρόφους, καθώς η ΑΤΕ καίγεται για την εξεύρεση κεφαλαίων. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η Διοίκηση της, ακόμη δεν έχει απαντήσει στην πρόταση που είχε υποβάλει δημόσια η Τράπεζα Πειραιώς δια του κ. Μ. Σάλλα, δείγμα, ίσως, της αναζήτησης άλλων λύσεων.Η ΑΤΕ και η Κυβέρνηση, έχοντας αναλάβει υποχρεώσεις στα πλαίσια του μνημονίου έναντι τις «Τρόικας» είναι πλέον βέβαιο ότι θα προχωρήσουν το σχέδιο εξυγίανσης. Ωστόσο παραμένει ερωτηματικό αν το αποδειχθούν, όσον αφορά τη «ΔΩΔΩΝΗ» οι αγροτοσυνδικαλιστές της Ηπείρου, οι οποίοι, όπως δηλώνουν, είναι έτοιμοι και για κινητοποιήσεις και για κατάθεση πρότασης εξαγοράς, που με νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, μάλλον απέχει από τις προσδοκίες τους.
ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η «ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ»
• Μεταξύ άλλων η ιστοσελίδα «ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 10» γράφει για την ΑΤΕ και τα εξής:
«Οι ζημιές α’ εξαμήνου της ΑΤΕ πλησίασαν τα 110 εκατ. ευρώ, από κέρδη 71,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ αν προστεθούν και τα 25,2 εκατ. ευρώ μερίσματος για τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου οι καθαρές ζημιές ξεπερνούν τα 135 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση του ομίλου έκανε «βουτιά» 350 εκατ. ευρώ, καθώς μειώθηκε από 1,3 δις. ευρώ σε 946 εκατ. ευρώ.Οι απώλειες για την Αγροτική έρχονται από όλες τις κατευθύνσεις, καθώς:Το συνολικό κονδύλι των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκε από 1,25 δις. ευρώ στο τέλος του 2009 σε 1,42 δις. ευρώ. Μεταξύ Ιουνίου 2009 και Ιουνίου 2010 το ποσοστό των δανείων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών έχει εκτιναχθεί από 7,2% σε 9,6%.Οι θέσεις σε ελληνικά ομόλογα θα είχαν «κάψει» την ΑΤΕ, αν δεν είχε προχωρήσει, όπως και άλλες ελληνικές τράπεζες, σε ένα λογιστικό τέχνασμα μεγάλης εμβέλειας, μεταφέροντας τίτλους αξίας περίπου 2,5 δις. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο διακρατούμενων ως τη λήξη, για να αποφευχθεί μια τεράστια ζημιά που θα εγγραφόταν από τη μείωση της αγοραίας αξίας των ομολόγων.Ανησυχητικός είναι και ο ρυθμός μείωσης των καταθέσεων, καθώς από 22,6 δις. ευρώ, οι καταθέσεις μειώθηκαν σε 20,5 δις. ευρώ. Μέσα στο α’ εξάμηνο, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας μειώθηκε από 9,17% σε 8,41%, ενώ μεγάλη ήταν η μείωση του δείκτη βασικών κεφαλαίων, από 8,36% σε 7,24%. Στα πρόσφατα τεστ αντοχής, η ΑΤΕ ήταν η μοναδική τράπεζα που στο ακραίο σενάριο εμφάνιζε υστέρηση κεφαλαιακής επάρκειας, σε σχέση με το στόχο του 6% που είχαν θέσει οι εποπτικές αρχές για το βασικό δείκτη. Το «έλλειμμα» κεφαλαίων υπολογίσθηκε σε 242 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να καλυφθεί από το Δημόσιο».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...