Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Λευτέρης Αυγενάκης: «Σε σωστή κατεύθυνση οι βελτιώσεις για τη φορολόγηση των αγροτών

- Απαιτούνται άμεσα επιπλέον διευκρινίσεις»


«Οι νέες ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών, αναμφισβήτητα είναι προς θετική κατεύθυνση.

Ωστόσο, οι τελικές ρυθμίσεις όπως ανακοινώθηκαν, βρίθουν ανακριβειών, γεγονός που δημιουργεί αναστάτωση και αγωνία στους αγρότες.


Πρέπει να ξεκαθαριστεί, τι νοείται ως εισόδημα (καθαρό εισόδημα ή ακαθάριστα έσοδα), εάν περιλαμβάνονται σε αυτό οι επιδοτήσεις ύψους 5000€ ή είναι κριτήριο τα ακαθάριστα έσοδα, μόνο για την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων. Ακόμη πρέπει να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με όσους αγρότες έχουν ήδη ανοίξει βιβλία εσόδων εξόδων και με την πρόσφατη ανακοίνωση είναι κάτω από το εισόδημα των 15.000€.

Επιπλέον, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, για αγρότες που διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων, στην εφαρμογή της αντιμετωπίζει προβλήματα, διότι υπάρχουν αγρότες οι οποίοι δεν διαθέτουν τα προϊόντα τους μόνο μέσω τρίτων. Σε αυτή την περίπτωση, τα παραστατικά που εκδίδονται αφορούν όλη την παραγωγή και δεν μπορούν να συνυπολογίζονται για την καταβολή Φ.Π.Α.

Είναι αναγκαίο, να αποσαφηνιστούν οι ανωτέρω ανακρίβειες οι οποίες έχουν δημιουργήσει περαιτέρω αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο, και οι οποίες αναμφίβολα, κινδυνεύουν να αναιρέσουν το θετικό πνεύμα των τελικών ρυθμίσεων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...