Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

20.000 ευρώ αφορολόγητο ζητάνε οι αγρότες

Στο χωριό Νίκαια της Λάρισας, κοντά στην εθνική οδό Αθήνας Θεσσαλονίκης, στρέφεται το ενδιαφέρον των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν ως κυρίαρχο αίτημα την απόσυρση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. 


Ηδη στην περιοχή έχουν σπεύσει πάνω από 700 τρακτέρ από τη Λάρισα και την Καρδίτσα. Ανάλογες συγκεντρώσεις τρακτέρ και αγροτών είναι σε εξέλιξη από τη Μακεδονία έως την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Χθες στη Λάρισα, στον κόμβο της Νίκαιας Στη Νίκαια της Λάρισας οι αγρότες, με επικεφαλής τον Βαγ. Μπούτα, έχουν αποκλείσει την παλιά εθνική οδό, ενώ η νέα Εθνική Αθηνών - Θεσσαλονίκης παραμένει για την ώρα ανοιχτή, καθώς κλούβες των ΜΑΤ τους εμπόδισαν να προχωρήσουν προς το δρόμο.


Γύρω στις 5 το απόγευμα, σημειώθηκε και η πρώτη αντιπαράθεση, όταν οι αγρότες προσπάθησαν πεζή να καταλάβουν το οδόστρωμα της ΠΑΘΕ, αλλά απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς. «Ξαφνικά γίναμε ο εχθρός λαός που τον αντιμετωπίζουμε με ΜΑΤ και βία και του ασκούμε βία σωματική και ψυχολογική» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των τεσσάρων Ενωτικών Αγροτικών Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας, «η κυβέρνηση ζητάει να πληρώνουμε φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός μας, εμείς οι οποίοι, παλεύοντας σκληρά, μέσα στη λάσπη και την κοπριά, βγάζουμε "πέντε παράδες", που δεν μας φτάνουν ούτε για το ψωμί της οικογένειας, ενώ για τα "χοντρά πορτοφόλια", τους τραπεζίτες, τους βιομηχάνους, τους μεγαλεμπόρους, τους εφοπλιστές, θεσπίζει νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια.
»Μας υποχρεώνει να κρατάμε λογιστικά βιβλία αν έχουμε τζίρο 10.000 ευρώ, χωρίς να παίρνει υπόψη ότι εμείς οι αγρότες για να καλλιεργήσουμε και να ξοδέψουμε μία φορά το χρόνο, έχουμε ξοδέψει πάρα πολλά και, πολλές φορές, περισσότερα από όσα θα εισπράξουμε».
«Δεν είναι ο,τι δεν θέλουμε»
Φόρο θα πληρώνουν και όσοι έχουν τζίρο μικρότερο από 10.000 ευρώ και δεν θα κρατούν βιβλία. Δεν λέμε «δεν θέλουμε να πληρώνουμε», λέμε «δεν έχουμε να πληρώσουμε». Το αίτημα που προβάλλουμε είναι συγκεκριμένο, λογικό και δίκαιο: «Να μην κρατάμε λογιστικά βιβλία όσοι έχουμε τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ, ποσό που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί - αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί».
Κληθείς να σχολιάσει τις τροποποιήσεις που ανακοινώθηκαν για την εφαρμογή του μέτρου τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων, ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «τον καρκίνο δεν τον αντιμετωπίζεις με ασπιρίνη».
* Επεισοδιακή όμως ήταν και η πρεμιέρα των αγροτικών κινητοποιήσεων και στην Ηλεία, καθώς σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ αγροτών και αστυνομικών στο μπλόκο που βρίσκεται στον κόμβο της Μαραθιάς, στην εθνική οδό Πάτρας - Πύργου. Μάλιστα τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές.
Οι προσαχθέντες είναι ο δημοτικός σύμβουλος Πύργου Χρήστος Γιάνναρος, ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Καραπάνος και ο γραμματέας της ΟΑΣΗ, Στάθης Κούφης.
Μετά τη λήξη του συμβολικού αποκλεισμού, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα Αμαλιάδας, διαμαρτυρόμενοι για την προσαγωγή των τριών ατόμων.
Αλλοι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο ύψος των παλαιών διοδίων του Αιγίου, κοντά στη νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου.
Επίσης, αγρότες από τη δυτική Αχαΐα έχουν ξεκινήσει να παρατάσσουν τα τρακτέρ τους δίπλα από την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.
Οσον αφορά τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση σήμερα το μεσημέρι στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στον κόμβο της Ερμίτσας Αγρινίου.
** Στη Μακεδονία, μεγάλη συγκέντρωση τρακτέρ παρατηρείται στον κόμβο της Κολούρας, στον παράδρομο της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας, ενώ μπλόκα αναμένεται να στηθούν στην Αλεξάνδρεια, στη δυτική είσοδο της πόλης και στη Νάουσα, στη διασταύρωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού, λίγο έξω από τον Κοπανό.
Στις Σέρρες, οι αγρότες τηρούν στάση αναμονής μέχρι και την Τετάρτη, ενώ αυτοί σε Δράμα και Καβάλα πρόκειται να βγάλουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο Σκαρύ, επί της εθνικής οδού Καβάλας - Δράμας, ενώ αύριο θα συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο στην Κομοτηνή.
** Αποφασισμένοι να κινηθούν προς την εθνική οδό στο ύψος του Κάστρου, όπου θα στήσουν μπλόκο, είναι οι αγρότες της Βοιωτίας, που συγκεντρώνουν τρακτέρ στον περιφερειακό του Ορχομενού.
** Στην Κρήτη οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με αποκλεισμούς των ΔΟΥ Ηρακλείου και Χανίων. Από σήμερα το μεσημέρι στήνουν μπλόκο στη θέση «Μεγάλα Χωράφια» της εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου. Πρόθεση των οργανωτών της συγκεκριμένης κινητοποίησης είναι να κλείνουν για μικρά χρονικά διαστήματα την εθνική οδό ενημερώνοντας τους οδηγούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
** Με αποκλεισμό του κτηρίου, όπου στεγάζονται η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και τα Διοικητικά Δικαστήρια, έχουν προχωρήσει από το πρωί αγρότες στα Χανιά.
Στην κεντρική είσοδο του κτηρίου, που είναι κλειστή, οι αγρότες έχουν αναρτήσει πανό, ενώ με φυλλάδια ενημερώνουν τους πολίτες για τα αιτήματά τους.
** Πρόσκληση στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, να συνομιλήσει μαζί τους για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής για τη στήριξη του κλάδου, την υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, απηύθυναν σήμερα με ανακοίνωσή τους οι Σύνδεσμοι Ελληνικής Κτηνοτροφίας και Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδας και η Ενωση Φυλής Χόλσταϊν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...