Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Διαφύλαξη της καλής φήμης του ελληνικού ελαιολάδου και των συμφερόντων των παραγωγών

Διαφύλαξη της καλής φήμης του ελληνικού ελαιολάδου και των συμφερόντων των παραγωγών, ζητά ο Ευάγγελος Αποστόλου, Βουλευτής Εύβοιας και Συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ


Η δήλωση του:
 
Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, που εισρέουν στη χώρα μας από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το οποίο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα διατεθεί στην αγορά με παραπλανητικές επισημάνσεις.


Η ελαιοκομική περίοδος 2013/14, εξαιτίας κυρίως των καιρικών συνθηκών, είναι μια από τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών, με αποτέλεσμα η παραγωγή ελαιολάδου να είναι πολύ χαμηλή. Το παραχθέν ελαιόλαδο δεν επαρκεί να καλύψει τη ζήτηση τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες παρατηρείται αύξηση των εισερχόμενων φορτίων με ελαιόλαδο, κυρίως από την Ισπανία που τη φετινή περίοδο έχει αυξημένη παραγωγή, προκειμένου να τυποποιηθεί και να διατεθεί στην ελληνική αγορά ή και να εξαχθεί.

Ελληνικοί φορείς όπως ο Σύνδεσμος των Ελαιοκομικών Προϊόντων Πιστοποιημένης Ποιότητας (Ελ3Π), μέσα ενημέρωσης, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες τους για τη μη ενεργοποίηση των υπηρεσιών προκειμένου να διαφυλαχτεί η καλή φήμη του ελληνικού ελαιολάδου, καθώς και τα συμφέροντα τόσο των ελλήνων ελαιοπαραγωγών, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο, όσο και για των σωστών τυποποιητών, που υφίστανται τον αθέμιτο ανταγωνισμό ενώ αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην εσωτερική αλλά και διεθνή αγορά.

Είναι ύστατη υποχρέωση των ηγεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Οικονομικών να μην επιτρέψουν σε επιτήδειους να παραπλανήσουν τους καταναλωτές, να πατάξουν κάθε περίπτωση αισχροκέρδειας και να διαφυλάξουν την καλή φήμη του ελληνικού ελαιολάδου και των συμφερόντων των παραγωγών πριν και πάνω από κάθε μνημονιακή χειραγώγηση. Κάθε παράληψη και αδράνεια επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα της συγκυβέρνησης για τον τόπο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...