Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Στα μπλόκα οι αγρότες από τη Δευτέρα

Σε εντατικές διαβουλεύσεις βρίσκονται οι αγρότες της χώρας, με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων να τονίζουν πως βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους από τη Δευτέρα. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας και του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου τηρούν στάση αναμονής.


Από νωρίς το πρωί, αγρότες της Χαλκιδικής ξεκίνησαν την «κατάβασή» τους στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα «χρόνια άλυτα προβλήματά» τους, αλλά και για να επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος εγκαινιάζει απόψε την 25η έκθεση αγροτικών προϊόντων και τεχνολογιών Agrotica.


Περίπου 70 αγροτικά και 30 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης στον κόμβο της Τρίγλιας και ξεκίνησαν την πορεία τους προς τη Θεσσαλονίκη, η οποία, ωστόσο, ανακόπηκε από την αστυνομία στα όρια των δύο νομών.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες που συντάσσονται με την Πρωτοβουλία και το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Ελλάδας, θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις για το τι θα πράξουν τη Δευτέρα.

Στο μεσοδιάστημα πραγματοποιούν συνελεύσεις σε επίπεδο νομών, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Πάντως, όπως δήλωσαν εκπρόσωποί τους, πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα ψηφιστεί την Πέμπτη στη Βουλή και εάν στην τροπολογία για τη φορολογία θα υπάρξουν τελικά κάποιες από τις ελαφρύνσεις που ζήτησαν.

Στους δρόμους από Δευτέρα οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων

Στο μεταξύ, ευρύ κάλεσμα στους αγρότες της χώρας, αλλά «και σε όσους ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται σημαντικά από την ακολουθούμενη πολιτική», να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, στη Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Βενιζέλου), εν μέσω της 25ης Agrotica, απηύθυνε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Βαγγέλης Μπούτας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούτα, από Δευτέρα θα βγουν στους δρόμους τα τρακτέρ (υπολογίζονται σε 30-40 τα μπλόκα που θα στηθούν σε όλη τη χώρα), ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους κινήσεις ακόμη και σήμερα, αφού, όπως υπενθύμισε, σε διάφορα χωριά της Ελλάδας έχουν ήδη συγκεντρωθεί τρακτέρ στις κεντρικές πλατείες, τα οποία είναι έτοιμα να παραταχθούν στα μπλόκα που θα στηθούν. Σε ό,τι αφορά τις ακριβείς τοποθεσίες όπου θα στηθούν τα μπλόκα, διευκρίνισε πως αυτό είναι ένα θέμα των επιτροπών σε κάθε νομό.

Οι αγρότες λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και μεταξύ άλλων ζητούν αφορολόγητο οικογενεικό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Ζητούν δε, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...