Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Καλές πρακτικές Γεωπληροφορικής grisi+

Η «ΓεωΠληροφορική, θεμέλιος λίθος για την ελκυστικότητα των αγροτικών περιοχών», θα παρουσιασθεί στις 22 Νοε 2013, στις 16.00, στην Θεσσαλονίκη, μέσα στην έκθεση Polis, στο συνεδριακό κέντρο Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΣ, αίθουσα C.

Ο κ. Χρήστος Αραμπατζής, πρόεδρος της Τοπικής Πρωτοβουλίας Απασχόλησης & Επιχειρηματικότητας Σιντικής-Ηράκλειας-ΤΠΑΕΣΗ (2310 228833) εκτιμά ότι ο σχεδιασμός της αγροτικής ανάπτυξης στους Δήμους και τις περιφέρειες θα βρει έναν εξαίρετο συμπαραστάτη με την εφαρμογή συστημάτων γεωπληροφορικής.

Ο κ. Άλκης Καλλιατζίδης, υπεύθυνος του έργου GRISI+ (Geomatics Rural Information Society Initiative, http://el.grisiplus.eu/) είναι διαθέσιμος για να παρουσιάσει τις καλές πρακτικές από τα 11 κράτη που συμμετείχαν για να αξιοποιηθεί καλύτερα η γεωπληροφορική στις καθημερινές επιλογές του αγρότη.

Ο κ. Άδωνις Κοντός, από την marathondata, θα εξηγήσει την λειτουργία των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών-GIS, όπως εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

Η Γεω-πληροφορική αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη. Σχεδόν το 80% των υφισταμένων στοιχείων, έχει μια συντεταγμένη γεωγραφική θέση και μπορεί να χαρτογραφηθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε δια-δραστικούς χάρτες στο διαδίκτυο. Η Γεω-πληροφορική είναι ένας τρόπος συγκέντρωσης και ανάλυσης δεδομένων για την υποστήριξη αποφάσεων.

Ανάμεσα στις καλές  πρακτικές που εξετάστηκαν επισημαίνουμε:

Στην Gers (Πυρηναία) το τοπικό Επιμελητήριο δημιούργησε το «SOHO SOLO» το οποίο παρέχει τη δυνατότητα της τηλεργασίας και υποστηρίζει τις πολιτικές φιλοξενίας σε αγροτικές περιοχές δίνοντας απαντήσεις σε θέματα, όπως: πώς να προσελκύσεις νέους κατοίκους, πώς να παρακινήσεις τουρίστες και πώς να υποστηρίξεις αγροτικούς δήμους να εφαρμόζουν πρακτικές φιλοξενίας.

Το GEOWINE (Γαλλία) προωθεί το τοπικό κρασί χάρη στη γεωγραφική ιχνηλασιμότητα και την πιστοποίηση του κάθε μπουκαλιού. Χάρη στο GEOWINE οι καταναλωτές μπορούν να πάρουν πληροφορίες σχετικά με τη γεωγραφική προέλευση και παραγωγή των μπουκαλιών κρασιού που αγοράζουν, σε οθόνες «έξυπνων κινητών» (smartphones) και tablets.
Το ενημερωτικό εργαλείο Lursoft (Λετονία) παρέχει στις τοπικές κυβερνήσεις στατιστικές πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τον επιχειρηματικό σχεδιασμό, σύμφωνα με τις περιοχές που άλλαξαν μετά την εδαφική αναδιάταξη των Δήμων.
Στην Λετονία η κοινοπραξία InnoLaSME χαρτογράφησε και συνόψισε φορείς υποστήριξης της καινοτομίας με στόχους: Παροχή πληροφοριών σχετικά με το σύστημα υποστήριξης της καινοτομίας και παροχή συστάσεων σχετικά με τις αναγκαίες βελτιώσεις σε φορείς χάραξης πολιτικής για την καινοτομία.
Ο Οργανισμός Παραγωγών Οπωροκηπευτικών, στην επαρχία Λάρνακας (Κύπρος) συγκεντρώνει τα στοιχεία παραγωγής όλων των αγροτών που ζουν στην περιοχή και οργανώνει την διακίνησή των οπωροκηπευτικών.
H Περιφέρεια Žatec (Τσεχία), γνωστή για τον λυκίσκο, αξιοποιεί την γεωπληροφορική για: την αναζωογόνηση του ιστορικού πυρήνα της Saaz, την υποστήριξη ανάπτυξης σύγχρονων επιχειρηματικών στοιχείων τουρισμού, την υποδομή τουριστικών υπηρεσιών, την διαχείριση-αύξηση των επισκεπτών.

Την Παρασκευή, 22 Νοε 2013, στις 16.00, στην αίθουσα C, στο συνεδριακό Ν. Γερμανός, μέσα στην έκθεση POLIS στην Θεσσαλονίκη θα παρουσιασθεί «Η γεω-πληροφορική, θεμέλιος λίθος για την ελκυστικότητα των αγροτικών περιοχών», με σκοπό την αξιοποίηση για να προσελκύσουν νέους κατοίκους και να προωθήσουν τα τοπικώς παραγόμενα υλικά και άυλα προϊόντα, μέσα από τις διαθέσιμες τεχνικές και τις εμπειρίες των συμμετεχόντων στο έργο grisi+.



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...