Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Η υπερπροσφορά ισπανικών επιτραπέζιων σταφυλιών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα (29/7/2013) η συγκομιδή σουλτανίνας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι και η ποιότητα πολύ καλή. 

Στην Κόρινθο η σουλτανίνα αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 8 με 12 Αυγούστου. Υπάρχουν φόβοι για προβλήματα στις εξαγωγές, εξαιτίας της μεγάλης προσφοράς που υπάρχει στις ευρωπαϊκές από ισπανικά σταφύλια καθώς και της χαμηλής ζήτησης. Στον Τύρναβο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα απορροφητικότητας για τα σταφύλια της ποικιλίας Cardinal, ενώ καλά ξεκίνησαν οι εξαγωγές για την ποικιλία Victoria

Ο γεωπόνος της ΕΑΣ Ηρακλείου κ. Νησωτάκης Μανωλής ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «αναμένεται να υπάρξουν «πιέσεις» στην τιμή παραγωγού επειδή θα έχουμε αυξημένες ποσότητες σουλτανίνας. Αν και ακόμη δεν έχουμε σαφή εικόνα πάντως αναμένεται να κυμανθούν σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Πέρσι οι τιμές ξεκίνησαν από περίπου 60 λεπτά το κιλό. Φέτος αναμένεται να κυμανθούν στα 55 λεπτά. Όσον αφορά τα πρώιμα (Σουπέριορ και Αττική) μπορεί να ξεκίνησαν από 1,60 ευρώ το κιλό αλλά μετά σταθεροποιήθηκαν στα 1 ευρώ. Η εσωτερική αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες. Προβλήματα όμως φαίνεται να έχουμε και στις εξαγωγές. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σουλτανίνα στις αγορές του εξωτερικό. Όμως φέτος υπάρχει υπερπροσφορά στην ΕΕ από ισπανικά σταφύλια Σουπέριορ, που έχουν πολύ χαμηλές τιμές. Αυτό, σε συνδυασμό με την χαμηλή κατανάλωση, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις ελληνικές εξαγωγές.

Όσον αφορά την περιοχή του Τυρνάβου, ο κ. Χρήστος Γεωργίου, υπεύθυνος πωλήσεων του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τα επιτραπέζια της ποικιλίας Cardinal ξεκίνησαν συγκομιδή πριν από τα μέσα Ιουλίου αλλά δεν έχουν καθόλου απορροφητικότητα. Οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν από 1,10 ευρώ το κιλό αλλά δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον και έπεσαν κάτω από 50 λεπτά. Η συγκομιδή στα πρώιμα σταφύλια της ποικιλίας Victoria ξεκίνησε πριν δύο ημέρες. Μέχρι σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αυτή την ποικιλία. Τα σταφύλια αυτά πηγαίνουν για εξαγωγή. Ξεκίνησαν με τιμές παραγωγού που κυμάνθηκαν 70 – 75 λεπτά το κιλό. Τέλη της εβδομάδας, που θα αυξηθούν οι ποσότητες, θα φανεί αν συνεχιστεί να υπάρχει ζήτηση και αν παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα οι τιμές».

Αγροτύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...