Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Το τοματάκι Σαντορίνης έγινε ΠΟΠ -Τα οφέλη της τοπικής οικονομίας

Η αίτηση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2013. Ηταν μια συντονισμένη προσπάθεια της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων προκειμένου να αναγνωριστεί ως ΠΟΠ το τοματάκι Σαντορίνης. Σήμερα, ήρθε η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Σύμφωνα με όσα αναφέρει η αίτηση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. με αριθμό C 167/23, ως «Τοματάκι Σαντορίνης» ορίζεται ο νωπός καρπός ενός τοπικού οικότυπου του φυτού Lycopersicon esculentum Mill., της οικογένειας των Σολανωδών (Solanaceae), που εντάσσεται στην κατηγορία των μικρόκαρπων ποικιλιών τομάτας με μέσο κύκλο ανάπτυξης 80 έως 90 ημέρες. Έχει σχήμα καρπού ελαφρώς πεπλατυσμένο σφαιρικό (τιμή πηλίκου πολικής διαμέτρου προς ισημερινή διάμετρο μεταξύ 0,65 και 0,85), και βάρος (σε γραμμάρια) που κυμαίνεται από 15 (ελάχιστο) έως 27 (μέγιστο).


Όλα τα στάδια της παραγωγής, επεξεργασίας και μεταποίησης του προϊόντος με την ονομασία «Τοματάκι Σαντορίνης» θα πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης παραγωγής, η οποία περιλαμβάνει τα νησιά Θήρα (Σαντορίνη), Θηρασία, Παλαιά και Νέα Καμένη, Άσπρο (Ασπρονήσι), Χριστιανή και Ασκανιά του νομού Κυκλάδων, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο προϊόν, όπως και η φάβα, καλλιεργούνται από 300 και πλέον Σαντορινιούς παραγωγούς, οι οποίοι συνήθως συγκαλλιεργούν αμπέλι και τοματάκι ή και φάβα, με ότι αυτό σημαίνει για την τοπική οικονομία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, κ. Ματθαίο Δημόπουλο, υπάρχει σημαντική αύξηση στις πιστοποιημένες καλλιέργειες που υπολογίζονται πλέον στα 670 στρέμματα. Το εργοστάσιο της Ένωσης στο Μονόλιθο, που απορροφά περισσότερο από το 80% της συνολικής παραγωγής, αναμένεται να παραλάβει φέτος περί τους 300 τόνους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...