Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Άμεση αποζημίωση των καλλιεργητών υπαίθριας ντομάτας Στροπώνων, Αλιβερίου και Μαντουδίου

Άμεση λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές υπαίθριας ντομάτας των περιοχών Στροπώνων, Αλιβερίου και Μαντουδίου του Νομού Ευβοίας, ζητάει με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο ο Aντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Δημήτρης Βουρδάνος.

     Με την επιστολή  του ο αντιπεριφερειάρχης του  πρωτογενή τομέα αναφέρει τα  εξής:

    Στην Π.Ε. Εύβοιας  της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καλλιεργούνται περίπου 6.000 στρέμματα υπαίθριας ντομάτας, με κύριους πυρήνες την ευρύτερη περιοχή Αλιβερίου, Μαντουδίου και Στροπώνων και παράγεται προϊόν υψηλών προδιαγραφών.

     Κατά την  φετινή καλλιεργητική περίοδο,  προκλήθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές σε ποσοστό  60 - 80 % από το έντομο Tuta absoluta και ιώσεις.

    Παρά τους τακτικούς,  καθώς και έκτακτους ψεκασμούς,  οι πληθυσμοί δεν ελέγχθηκαν, με αποτέλεσμα οι ζημιές από  το έντομο Tuta absoluta στο Αλιβέρι  και Μαντούδι να ξεπεράσουν το 80 %, ενώ για τoυς Στρόπωνες το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο, αφού αφίδες, αλευρώδεις και ακάρεα, πέρα από τις πρωτογενής ζημιές στα φυτά, συνέβαλαν στην δημιουργία και εξάπλωση των ιώσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια φυτών αλλά και την παραγωγή καρπών μη εμπορεύσιμων.

   Συνεχίζοντας , ο αντιπεριφερειάρχης  επισημαίνει, ότι η έξαρση του  φαινομένου που παρατηρήθηκε  φέτος σε φυτοπαθογόνους οργανισμούς,  οφείλεται στον πολύ ήπιο χειμώνα καθώς και στο δροσερό καλοκαίρι, αλλά κυρίως σε ασυνήθεις τελικά καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη Π.Ε. Εύβοιας .

   Επακόλουθα όλων  των ανωτέρω ήταν κατά τους  χειμερινούς μήνες να μην θανατωθούν  διάφορες μορφές εντόμων που  διαχείμασαν, το καλοκαίρι να  πολλαπλασιαστούν με γοργούς  ρυθμούς οι πληθυσμοί των φυτοπαθογόνων οργανισμών και κατά συνέπεια ήταν δύσκολο να ελεγχθούν, όπως και τελικά αποδείχθηκε.

   Κλείνοντας, ο αντιπεριφερειάρχης  τονίζει τη δυσχερή οικονομική  θέση που έχουν περιέλθει οι  ζημιωθέντες καλλιεργητές  ντομάτας, και σε συνδυασμό με την  περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε,  προτρέπει η αντίδραση της πολιτείας μέσω του ΕΛΓΑ να είναι άμεση στην καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών από κλιμάκιά του  αλλά συγχρόνως θετική με την έγκαιρη καταβολή των οικονομικών αποζημιώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...