Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Η ΔΗΜΑΡ για τη φορολογία στον αγροτικό τομέα

Ανακοίνωση  του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής  της ΔΗΜΑΡ για τα θέματα φορολογίας στον αγροτικό τομέα 

ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια

Στη νέα προγραμματική  συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο πρωτογενής τομέας αναφέρεται ως βασικός πυλώνας του  νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου. Για να αποτελέσει όμως πυλώνα ανάπτυξης χρειάζονται μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Ακόμη και για ζητήματα όπως της μείωσης ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια που υπήρχε στην προγραμματική συμφωνία του 2012 και αποτέλεσε δέσμευση και του Πρωθυπουργού τον Φεβρουάριο του 2013, πλέον στην νέα συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι "μείωση του ΦΠΑ θα ακολουθήσει και σε όλες τις άλλες τις κατηγορίες, μόλις το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση" δηλαδή μετατίθεται πλέον αόριστα για το μέλλον. Συνεχίζει δηλαδή η χώρα μας να έχει το υψηλότερο ΦΠΑ από όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Στρεβλώσεις στην φορολογία αγροτεμαχίων

Ταυτόχρονα το προσχέδιο  για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που  δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει σημαντικές στρεβλώσεις ως προς την φορολογία των αγροτεμαχίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υψηλότερος συντελεστής χρήσης υπάρχει στην ελαιοκαλλιέργεια και τις δενδροκαλλιέργειες, δηλαδή τους κλάδους που δίνουν έντονα εξαγώγιμα προϊόντα (π.χ. η ελιά, το λάδι, τα ροδάκινα και τα εσπεριδοειδή) και μπορούν να συνεισφέρουν αποφασιστικά στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Αντίθετα είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο ότι στα μεταλλεία-λατομεία ο συντελεστής χρήσης είναι κατά πολύ μικρότερος. Όλα αυτά ενώ στην προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να στηριχθεί στην εξωστρέφεια.
Η αγροτική ανάπτυξη, η  παραγωγική ανασυγκρότηση και η  μείωση των ελλειμμάτων δεν μπορούν  να έλθουν με ωραία λόγια, απαιτούνται  άμεσα μέτρα μείωσης και όχι αύξησης του κόστους παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...