Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Αγροτική Κοινωνία & Οικονομία στην Κοζάνη

Την Κυριακή, 13 Οκτ 2013, στις 18.00, στο ξενοδοχείο Αλιάκμων, Κοζάνη, οργανώνεται συνάντηση-συζήτηση για την Αγροτική Κοινωνία & την Κοινωνική Οικονομία, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη σε συνεργασία με το ΑγρΟραμα.

Οι κάτοικοι της υπαίθρου αποτελούν την καλύτερα διατηρημένη μέχρι σήμερα οργανική κοινωνία, και μια κοινωνία εξυπηρετείται καλύτερα από τα σχήματα της κοινωνικής οικονομίας. Τώρα τελευταία με τον νόμο 4019 δημιουργήθηκε ένα υβρίδιο ανάμεσα στην κοινωνική οικονομία και την οικονομία της αγοράς, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, που ίσως δίνουν κάποιες λύσεις σήμερα, στα σημερινά προβλήματα απασχόλησης.

Σε περιόδους κρίσης, όπως στην παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση του 2008, καταγράφηκε ότι οι κοινωνίες που είχαν ανεπτυγμένα συστήματα κοινωνικής οικονομίας, ανταποκρίθηκαν καλύτερα και ανθεκτικότερα, και γι’ αυτό με εισήγηση του Παγκόσμιου Γραφείου Εργασίας-ILO κηρύχθηκε το 2012 ως Παγκόσμιο Έτος Συνεργατισμού. Αμέσως μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ η Φιλανδίαπαρουσίασε ανεργία 22% και την αντιμετώπισε αντιδρώντας και δημιουργώντας 1600 εργασιακούς συνεταιρισμούς. Το ίδιο φαινόμενο έντονης ανεργίας αντιμετώπισε η Ανατολική Γερμανία μετά την συνένωση με την άμεση δημιουργία 400 εργασιακών συνεταιρισμών.

Ο τεράστιος όγκος των 1.500.000 περίπου δηλωμένων ανέργων στην Ελλάδα σήμερα, άλλων 500.000 αδήλωτων ανέργων και 1.000.000 εισφορο-διαφευγόντων εργαζομένων (λόγω λαθραίας εργασίας), ίσως μπορεί να αντιμετωπισθεί με ένα κύμα Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Τα αγροτικά επαγγέλματα είναι γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς και δασοκόμος και ΜΟΝΟ συμπληρωματικά προς τα προηγούμενα, η  παραγωγή ενέργειας, η μεταποίηση & εμπορία της δικιάς του παραγωγής  και ο αγροτουρισμός. Αλλά αγρότης είναι ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ και η κοινωνία της υπαίθρου δεν είναι μονομερής, αποτελούμενη μόνο από αγρότες-παραγωγούς, αλλά χρειάζεται και κομμώτριες, και γυμναστές, και ταχυδρόμους, και δασκάλους, και αυτοκινητιστές, και ιερείς κλπ. Η πολυδιαφημισμένη επιθυμία επιστροφής στην ύπαιθρο πρέπει να συναντήσει πολιτικές προσέλκυσης και υποδοχής ατόμων και δεξιοτήτων από τις οργανωμένες τοπικές αυτοδιοικήσεις-κοινωνίες-οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και στρατηγικές ελκυστικότητας & τοπικής συνοχής, τόσο νέων αγροτών, όσο και γενικότερα νέων και καινούργιων κατοίκων της υπαίθρου.

Μετά από  πολλά χρόνια απαξίωσης του συνεταιριστικού  κινήματος αξίζει να ξαναδούμε με περισσότερη προσοχή τις συνεταιριστικές αξίες της αυτοβοήθειας, της αυτοευθύνης, της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, ενώ τα μέλη των συνεταιρισμών πιστεύουν στην εντιμότητα, την ειλικρίνεια, την κοινωνική ευθύνη και την μέριμνα για τους άλλους. Άλλωστε οι συνεταιριστικές αρχές πρέπει να ξαναμπούν στην ζωή μας, όπως η εθελοντική & ανοικτή συμμετοχή, ο δημοκρατικός έλεγχος, η οικονομική συμμετοχή των μελών, η αυτονομια & ανεξαρτησία, η εκπαίδευση-κατάρτιση-πληροφόρηση, η συνεργασία μεταξύ συνεταιρισμών και το κοινοτικό ενδιαφέρον.

Αυτά και πολλά άλλα θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν όσοι θα αποδεχθούν την πρόσκληση συνάντησης-συζήτησης για την Αγροτική Κοινωνία & την Κοινωνική Οικονομία, στο ξενοδοχείο Αλιάκμων, στην Κοζάνη, με συντονιστή τον κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη, την Κυριακή, 13 Οκτ 2013, στις 18.00, στα πλαίσια του φιλόξενου Money Show. Πληρ: ΑγροΝεα 6998282382.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...