Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Αυξημένη παραγωγή παρουσίασε φέτος ο βορειοελλαδίτικος αμπελώνας

Σύμμαχο τον καιρό είχε η φετινή παραγωγή του αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα αυτή να είναι αυξημένη κατά 5%-10% σε σχέση με πέρυσι, αλλά και να παρουσιάζει άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά, υποσχόμενη λευκά και ερυθρά κρασιά «πρώτης γραμμής».

Και αυτό σε μια εποχή, που τα ελληνικά κρασιά ήδη κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερα μερίδια στις αγορές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αρκετά από τα φρέσκα λευκά της εσοδείας 2012 έχουν ήδη εξαντληθεί ή είναι προς εξάντληση, χάρη στην αύξηση των εξαγωγών, αλλά -δευτερευόντως- και εξαιτίας της σχετικά μικρής παραγωγής πέρυσι.

Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ''Οίνοι Βορείου Ελλάδος'', Στέλιος Κεχρής, με την ευκαιρία της εκδήλωσης γευσιγνωσίας κρασιών και αποσταγμάτων του βορειοελλαδικού αμπελώνα «ΒορΟινά», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στην προβλήτα ένα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Ιδανικός καιρός, υγιής παραγωγή, οινοποιεία που ευωδιάζουν

"Τα λευκά του 2012 ήταν πολύ φρουτώδη, αρωματικά και ευχάριστα, ενώ είχαμε κόκκινα με πολύ ωραία φαινολική ωρίμανση, επιδεκτικά παλαίωσης. Τα οινοποιεία ευωδίαζαν από τα αρώματα κατά τη ζύμωση. Και φέτος μέχρι στιγμής ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά σε ό,τι αφορά και τον τρύγο. Είχαμε πολύ ομαλό βλαστικό κύκλο, με βροχές τον χειμώνα και την άνοιξη, αλλά όχι το καλοκαίρι. Επίσης, δεν είχαμε καύσωνες, που θα μας 'έκαιγαν' τα αρώματα, αλλά είχαμε αρκετά μελτεμάκια που έπαιρναν την υγρασία και δεν επέτρεπαν τον σχηματισμό μικροοργανισμών, οπότε είχαμε πολύ υγιή σταφύλια», σημείωσε ο κ.Κεχρής και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φετινή παραγωγή είναι αυξημένη κατά 5%-10% μέσο όρο, ενώ σε ορισμένες περιοχές η αύξηση ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Αμερικανικά εύσημα στα βορειοελλαδικά κρασιά

Άλλωστε, τα βορειοελλαδικά κρασιά έχουν ήδη «κλέψει την καρδιά» 10 Αμερικανών δημοσιογράφων, κάποιοι από τους οποίους έχουν παράλληλα την ιδιότητα του sommelier και του διακινητή. Οι ξένοι δημοσιογράφοι επισκέπτονται -για τέταρτη ημέρα σήμερα- τα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας, προσκεκλημένοι της “Οίνοι Βορείου Ελλάδος”.

"Δηλώνουν εξαιρετικά εντυπωσιασμένοι από την εικόνα των ελληνικών οινοποιείων και την ποιότητα των κρασιών», σημείωσε ο κ.Κεχρής, σύμφωνα με τον οποίο το ελληνικό κρασί ανταγωνίζεται πλέον με αξιώσεις τα ξένα σε ευρωπαϊκό και σταδιακά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αποσπά ολοένα υψηλότερες διακρίσεις σε διαγωνισμούς, χάρη στα ιδιαίτερα, μοναδικά χαρακτηριστικά που τού δίνει το κλίμα της Ελλάδας, αλλά και στις διάφορες προωθητικές ενέργειες.

Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι θα βρίσκονται το Σάββατο και στα ΒορΟινά, που θα διαρκέσουν από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ, με τη συμμετοχή 33 οινοπαραγωγών-μελών της Οίνοι Βορείου Ελλάδος. Οι επισκέπτες των ΒορΟινών, που θα κληθούν να καταβάλλουν τίμημα εισόδου της τάξης των 5 ευρώ, λαμβάνοντας ώς δώρο και ένα ποτήρι γευσιγνωσίας, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πληθώρα επιμέρους εκδηλώσεων.

Εντρυφώντας στις ποικιλίες της Βόρειας Ελλάδας

Μεταξύ άλλων, χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση, θα μπορούν να επισκεφτούν το περίπτερο «Οινογνωσία και γευσιγνωσία» και να δοκιμάσουν κρασιά ποικιλιών της Βόρειας Ελλάδας, μαθαίνοντας να ξεχωρίζουν τα ιδιαίτερα αρώματα καθενός από αυτά. Επίσης, σε άλλο σταντ, θα μπορούν να δοκιμάσουν τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας.

Γευσιγνωσία με κλειστά μάτια

Από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί και διαγωνισμός τυφλής γευσιγνωσίας μονοποικιλιακών κρασιών για το κοινό. Με κλειστά τα μάτια, οι διαγωνιζόμενοι θα «τεστάρουν» τη δυνατότητά τους να ξεχωρίσουν τις διάφορες ποικιλίες κρασιών, με έπαθλο για τους νικητές, τι άλλο; Εκλεκτούς οίνους του βορειοελλαδικού αμπελώνα.

Υπενθυμίζεται ότι τα ΒορΟινά είναι ένα θεσμοθετημένο οινικό γεγονός, που διεξάγεται από το 2004 στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...