Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Κίνδυνος για τις εξαγωγές των πράσινων μήλων της Αγιάς στη Ρωσία

Τρόπους, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές των πράσινων μήλων προς τρίτες χώρες, αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Τρόπους, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές των πράσινων μήλων προς τρίτες χώρες, αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, είχε επικοινωνία με τον δήμαρχο Αγιάς, κ. Αντώνη Γκουντάρα, τον οποίο και ενημέρωσε ότι το υπουργείο έχει ήδη ζητήσει επισήμως, τόσο από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Καταναλωτή (DG SANCO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και από τις αρμόδιες αρχές της Ρωσίας, να του γνωστοποιηθούν τα ανώτατα όρια καταλοίπων διφαινυλαμίνης, που γίνονται ανεκτά σε εισαγόμενα μήλα στη ρωσική αγορά.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της Κομισιόν να μειώσει κατά 50 φορές τα όρια καταλοίπων της δραστικής ουσίας διφαινυλαμίνη για τη συντήρηση των πράσινων μήλων -από 5 μιλιγραμμάρια το κιλό σε 0,1 μιλιγραμμάριο το κιλό.

Έτσι, το υπουργείο εξαντλεί κάθε πιθανότητα για εξαίρεση της Ελλάδας από τον εν λόγω κανόνα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η διάθεση των μήλων στις αγορές τρίτων χωρών.

Το ΥπΑΑΤ παραμένει προσηλωμένο στη στήριξη της μηλοπαραγωγής, όπως είχε τονίσει στην ομιλία του στη Γιορτή Μήλου Αγιάς (01/09/2013) ο κ. Χαρακόπουλος, «τηρώντας το γράμμα του νόμου και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, όπως προβλέπεται στις αυστηρές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...