Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ροδόπη: Άνοδος τιμής και στρεμματικής απόδοσης στο βαμβάκι

Με τιμές ελαφρώς αυξημένες και στρεμματικές αποδόσεις επίσης ελαφρώς αυξημένες, ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα η εκκοκκιστική περίοδος και οι πρώτες παραδόσεις βαμβακιού στην περιοχή της Ροδόπης και ευρύτερα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης αναμένονται από τις 16 Σεπτεμβρίου.


Επτά εκκοκκιστές θα δραστηριοποιηθούν, όπως δείχνουν τα στοιχεία, στο νομό προσβλέποντας στη συγκέντρωση της παραγωγής ποιοτικού βαμβακιού, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Χρόνος» Κομοτηνής.

Οι προσβολές από το πράσινο σκουλήκι ήταν φέτος περιορισμένες στις καλλιέργειες, οι ζημιές όμως της περσινής χρονιάς, άφησαν κατάλοιπα, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η παραγωγή του 2013. Παρόλα αυτά οι γνωρίζοντες αισιοδοξούν ότι στρεμματικές αποδόσεις θα είναι καλύτερες, ενώ και οι ίδιοι οι παραγωγοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη συγκομιδή. Τα εκκοκκιστήρια της περιοχής τελούν σε αναμονή να δουν τους ανταγωνιστές τους στην κεντρική Ελλάδα, ως προς τις τιμές που θα δώσουν, ώστε να ανακοινώσουν και εκείνοι.

Ήδη για παράδειγμα η ΕΑΣ Τρικάλων ανακοίνωσε ότι παραλαμβάνει βαμβάκι στα δύο εκκοκκιστήρια, στο Μεγαλοχώρι και στα Σερβωτά, με 47 λεπτά το κιλό (45+2 μεταφορικά), κλειστή τιμή, με την πληρωμή να γίνεται τοις μετρητοίς. Την τακτική ανακοίνωσης της τιμής επέλεξε η ΕΑΣ Ροδόπης.

Αντίθετα επιχειρήσεις με ειδικό βάρος στον κλάδο αποφεύγουν να ακολουθήσουν την πεπατημένη των ανοιχτών τιμών και διαβεβαιώνουν για την απόφαση να κινηθούν με τιμή ημέρας, ακολουθώντας διακριτικά την εικόνα της διεθνούς αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...