Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Απαράδεκτες χρεώσεις για την υποβολή αιτήσεων αγροτικών ενισχύσεων


"Απαράδεκτες  χρεώσεις για την υποβολή αιτήσεων αγροτικών ενισχύσεων του ΟΣΔΕ, για το έτος 2013 από ΕΑΣ" καταγγέλλουν, με ερώτησή τους στη Βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ανάμεσά τους ο βουλευτής Εύβοιας Βαγ. Αποστόλου, υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής του κόμματος.

 Η ερώτηση:

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αγροτικών ενισχύσεων για το έτος 2013, η οποία τελεί υπό την εποπτεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), υλοποιείται από τις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπου οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να απευθύνονται και να καταθέτουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.

Για τη διαδικασία αυτή έχει υπογραφεί η σύμβαση «Έγκριση ενεργοποίησης δικαιωμάτων προαίρεσης της υπ’ αριθμ. 6023/ΡΜ/2011 σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Ένωσης «ΠΑΣΕΓΕΣ – NEUROPUBLIC A.E.», που αφορά στην ανάθεση των υπηρεσιών συμπλήρωσης, συγκέντρωσης και καταχώρησης στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ των αλφαριθμητικών και γεωχωρικών στοιχείων για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης (ΑΕΕ), η οποία περιλαμβάνει την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης των γεωργών και τα απαραίτητα στοιχεία για τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, ποιοτικού παρακρατήματος, την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και την εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων όλων των επαγγελματιών αγροτών και των κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων για το έτος 2013»

Σύμφωνα δε με τις ρητές οδηγίες  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  «Οι Αιτήσεις ΟΣΔΕ 2013 υποβάλλονται δωρεάν από τους παραγωγούς και τις υποβάλλουν δια μέσω των πυλών εισαγωγής (ΕΑΣ) με βάση την υπογραφείσα σύμβαση. Καμία επιπλέον επιβάρυνση για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2013 δεν είναι επιτρεπτή και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο σημειωθεί, το ποσό της αμοιβής της ΕΑΣ μειώνεται αυτόματα κατά το ποσό που ελήφθη, ενώ σε περίπτωση επανάληψης θα διακόπτεται η συνεργασία με τη συγκεκριμένη ΕΑΣ.» (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δελτίο Τύπου, 18/4/2013)

Εντούτοις, σε πολλές περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, οι αγρότες για την υποβολή των αιτήσεών τους χρεώνονται με διάφορα ποσά, είτε βαπτισμένα ως «έξοδα για εργασίες διαχείρισης αρχείων παραγωγού (βεβαιώσεις, εκτυπώσεις, φωτοαντίγραφα)» ή για «έξοδα μετακίνησης» των συνεργείων υπαίθρου, είτε χωρίς καμία αιτιολογία στην απόδειξη είσπραξης.

Οι αδικαιολόγητες χρεώσεις αυτές αντιβαίνουν στην υπογραφείσα σύμβαση και τις οδηγίες του Υπουργείου και επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους αγρότες, οι οποίοι καλούνται για ακόμα μία φορά να πληρώσουν για υπηρεσίες, οι οποίες έχουν ήδη πληρωθεί από το κράτος και θεωρητικά διατίθενται δωρεάν.

Επειδή:

ο αγροτικός κόσμος όλης της Ελλάδας δεν αντέχει νέες παράπλευρες κάθε είδους επιβαρύνσεις.
οι προαναφερθείσες χρεώσεις αντιβαίνουν στην υπογραφείσα σύμβαση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στις ρητές οδηγίες του Υπουργείου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

Ποιος είναι αρμόδιος για τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων της ανωτέρω σύμβασης;
Αν υπάρχουν άλλες υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουν οι ΕΑΣ στους παραγωγούς επιπλέον της ανωτέρω σύμβασης και ποιες είναι αυτές.
Πως νομιμοποιούνται κάποιες ΕΑΣ να ζητούν χρήματα από τους παραγωγούς για την υποβολή της αίτησης αγροτικών ενισχύσεων του έτους 2013, η οποία προβλέπεται από τη σύμβαση;
Τι προτίθεται να πράξει άμεσα ώστε να σταματήσουν οι επιβαρύνσεις των αγροτών οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν αιτήσεις αγροτικών ενισχύσεων του 2013, για την παραγωγική στήριξη των εκμεταλλεύσεων τους;
Πως θα επιστραφούν τα χρήματα στους παραγωγούς, που καταβλήθηκαν για εργασίες που προβλέπονται από τη σύμβαση;

Οι ερωτώντες  βουλευτές

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξόπουλος Απόστολος

Αμμανατίδου- Πασχαλίδου Ευαγγελία

Αποστόλου Ευάγγελος

Βαρεμένος Γεώργιος

Γελαλής Δημήτρης

Γερμανίδης  Αθανάσιος

Γεροβασίλη  Όλγα

Γεωρργοπούλου Έφη

Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος

Διακάκη Μαρία

Διαμαντόπουλος  Ευάγγελος

Διώτη Ηρώ

Δριτσέλη Παναγιώτα

Ζαχαριάς  Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζερδελής  Ιωάννης

Καλογερή  Αγνή

Κανελλοπούλου Μαρία

Κοδέλας Δημήτριος

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Κυριακάκης  Βασίλης

Μεϊκόκοπουλος Αλέξανδρος

Μιχαλάκης Νίκος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξανθος  Ανδρέας

Πάντζας Γεώργιος

Πετράκος  Αθανάσιος

Σαμοϊλης  Στέφανος

Σταθάς  Γιάννης

Σταμπουλή Αφροδίτη

Τριανταφύλλου Μαρία

Χατζήλαμπρου  Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...