Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Έχουν δοθεί διευκρινήσεις στην Επιτροπή για την αποζημίωση των αμπελουργών από περονόσπορο του 2011


Απάντηση Τσαυτάρη στον Λευτέρη Αυγενάκη


Για την αποζημίωση των αμπελουργών που επλήγησαν από την επέλαση του περονόσπορου το 2011 μέσω των ΠΣΕΑ, απαντά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Οι  ζημιές  που προξενήθηκαν  σε αμπελοκαλλιέργειες όλης της χώρας, εσοδείας 2011, από προσβολές του μύκητα περονόσπορου, εντάχθηκαν στο ετήσιο  πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων έτους 2011, ενώ, παράλληλα, απεστάλη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση σχετικός φάκελος, που προετοιμάστηκε από τον ΕΛΓΑ, για το πρόγραμμα με τίτλο «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες) δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, υπερβολικές βροχοπτώσεις, παγετό, χιόνι, χαλάζι) και ασθένειες (περονόσπορος στα αμπέλια) ως αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών, κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2011».

Όπως αναφέρει στο  έγγραφό του, ο Υπουργός κ. Αθ. Τσαυτάρης: «η Ε. Επιτροπή, αφού μελέτησε το σχετικό φάκελο, ζήτησε την ακριβέστερη τεκμηρίωση των δυσμενών καιρικών συνθηκών (μετεωρολογικά στοιχεία) που επικράτησαν κατά την κρίσιμη περίοδο του 2011 και οι οποίες ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα περονόσπορου (έξαρση του φαινομένου), με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες».

Και προσθέτει ότι: «απεστάλη φάκελος με όλες τις διευκρινιστικές απαντήσεις στα ερωτήματα της Ε. Επιτροπής σχετικά με την τεκμηρίωση των ζημιών στις αμπελοκαλλιέργειες, και, επί του παρόντος, αναμένεται η απόφαση της Ε. Επιτροπής.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι, προκειμένου μια καλλιέργεια να ενταχθεί σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, θα πρέπει, με βάση τις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γεωργία και τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων:

 α) Οι ζημιές  που προξενούνται σε αυτήν να είναι αποτέλεσμα μιας τεκμηριωμένης δυσμενούς συνθήκης και β) Η ζημιά να είναι σοβαρή και να έχει σημειωθεί σε ένα ευρύτερο επίπεδο, δηλαδή να εξισωθεί με θεομηνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...