Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Η προστασία των μελισσών είναι και προστασία του δημοσίου συμφέροντος


Επιστολή του Ν. Χρυσόγελου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη


Στήριξη της Ελλάδας στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διετή αναστολή της χρήσης  τριών νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων, όταν θα ψηφιστεί στη μόνιμη επιτροπή για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων στις Βρυξέλλες στις 15 Μαρτίου 2013, ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων /Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δεδομένων μάλιστα των σοβαρών επιστημονικών ενδείξεων για τις βλαβερές συνέπειες στα έντομα επικονιαστές λόγω της ευρείας χρήσης των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων, οι Πράσινοι εκτιμούν ότι η διετής αναστολή είναι ανεπαρκής και προτείνουν την πλήρη απαγόρευση με βάση την αρχή της προφύλαξης.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΕΕ, η απαγόρευση των χημικών ουσιών clothianidin, imidacloprid και thiamethoxam, οι οποίες φαίνεται να επιδρούν επιζήμια στις μέλισσες, θα ισχύει μόνο για τέσσερα είδη καλλιέργειας: ηλίανθους, καλαμπόκι, βαμβάκι και ελαιοκράμβη. Καλύπτει επίσης τις τρεις κύριες τεχνικές εφαρμογής: επένδυση σπόρων, κοκκώδη φυτοφάρμακα και ψεκασμό. Οι καλλιέργειες που καλλιεργούνται το φθινόπωρο δεν θα επηρεαστούν, εν μέρει λόγω του χαμηλού κινδύνου σχηματισμού σκόνης που εμπίπτει σε αυτή τη περίοδο. Όμως πρόσθετη συζήτηση χρειάζεται στην Ελλάδα με δεδομένο τον τρόπο που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας τα φυτοφάρμακα. Για παράδειγμα μεγάλη ζημιά έγινε σε μελίσσια σε περιοχές όπου πολίτες, με ή χωρίς οδηγίες γεωπόνων χρησιμοποίησαν νεονικοτινοειδή για να αντιμετωπίσουν το κόκκινο σκαθάρι που ξεραίνει τους φοίνικες.

Αφετηρία της πρότασης της ΕΕ ήταν μια αναφορά που στις 21 Ιανουαρίου, διαβιβάστηκε από ένα ευρύ φάσμα ενώσεων μελισσοκόμων στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας την πλήρη απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων. Επιπλέον, πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν υπογράψει το ψήφισμα της Avaaz για την υποστήριξη του ίδιου αιτήματος. Πολλοί ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Ν. Χρυσόγελος έθεσε το θέμα αυτό και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων, στις 24 Ιανουαρίου 2013, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κομισιόν και επιστημόνων.

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά: «Οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι μέλισσες στο οικοσύστημα, στη γεωργία και στην οικονομία είναι σπουδαίες. Με οικονομικούς όρους έχουν αποτιμηθεί σε 15 δις ευρώ ετησίως μόνο για την Ευρώπη και φυσικά αυτό δεν συμπεριλαμβάνει το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας των μελισσοκόμων. Η δραματική μείωση ή και εξόντωση των μελισσών πέρα από ανυπολόγιστη οικολογική ζημιά θα σημάνει και μεγάλη οικονομική ζημιά για τους γεωργούς που θα πρέπει να καταβάλλουν το υψηλός κόστος για την επικονίαση και άλλες υπηρεσίες που τους προσφέρουν σήμερα δωρεάν οι μέλισσες. Ήταν ιδιαίτερα θετικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στηρίξει την πρωτοβουλία της Ομάδας των Πράσινων, προτείνοντας διετή απαγόρευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη χρήση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων σε τέσσερις καλλιέργειες που προσελκύουν τις μέλισσες. Τώρα όμως είναι η σειρά των κυβερνήσεων των κρατών-μελών να εφαρμόσουν αυτή την πρόταση έχοντας κατά νου ότι η προστασία των μελισσών είναι και προστασία του δημοσίου συμφέροντος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...