Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Εξαίρεση των συνταξιούχων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ που διατηρούν μικρά τουριστικά καταλύματα από εισφορές σε άλλα Ταμεία

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη στον Υπουργό Εργασίας

Να διατηρηθεί το δικαίωμα εξαίρεσης από την καταβολή εισφοράς στον ΟΑΕΕ των συνταξιούχων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, οι οποίοι διατηρούν και λειτουργούν μικρά τουριστικά καταλύματα, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Κουτρουμάνη.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής αναφέρει ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπως αποτυπώθηκε στο νόμο 3655/2008, προέβλεψε τη σταδιακή ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), στον οποίο ενοποιήθηκαν το ΤΕΒΕ, το ΤΑΕ και το ΤΣΑ. Ωστόσο, τονίζει ότι «οι ισχύουσες ρυθμίσεις είναι επιβαρυντικές για συνταξιούχους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ και σε άλλα Ταμεία που διατηρούν μικρά τουριστικά καταλύματα, καθώς προβλέπουν την υποχρεωτική τους ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και συνεπώς, την καταβολή εισφοράς, την οποία οι τελευταίοι αδυνατούν να καταβάλουν, ιδιαίτερα υπό το βάρος της παρούσας οικονομικής συγκυρίας και των οικονομικών μέτρων της τελευταίας περιόδου».

Σημειώνει δε ότι «οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που είχαν κάνει έναρξη μικροξενοδοχειακής δραστηριότητας πριν την ενοποίηση των Ταμείων, εξαιρούνταν από την καταβολή εισφορών στο ΤΕΒΕ, ενώ επιτρέπονταν η συνέχιση της δραστηριότητάς τους και μετά την συνταξιοδότησή τους, με μια μικρή εισφορά στο αντίστοιχο Ταμείο Πρόνοιας Ξενοδόχων, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος».

Ωστόσο, επισημαίνει πως «με τη μεταφορά των εγγεγραμμένων του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδόχων στον ΟΑΕΕ, τους ζητείται η μηνιαία καταβολή εισφοράς στο νέο Ταμείο» και «ως εκ τούτου, είναι κρίσιμη η λήψη ρύθμισης για την εξαίρεση από την υποχρεωτική εισφορά στον ΟΑΕΕ των ιδιοκτητών μικρών τουριστικών καταλυμάτων (που εντοπίζονται κυρίως στην περιφέρεια), που είναι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων, προκειμένου οι τελευταίοι να μην καταβάλλουν κανένα ποσό στο νέο Ταμείο».

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας «ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη διατήρηση του δικαιώματος εξαίρεσης από την καταβολή εισφοράς στον ΟΑΕΕ των συνταξιούχων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, οι οποίοι διατηρούν και λειτουργούν μικρά τουριστικά καταλύματα», καθώς και με «ποια συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται να αναλάβει το Υπουργείο προκειμένου να ενημερωθούν τα Ταμεία -και ως εκ τούτου οι ασφαλιζόμενοι- σχετικά με τον τρόπο διατήρησης της συγκεκριμένης εξαίρεσης, εφόσον ισχύσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...