«Ζεστά» έχουν πάρει το θέμα της ανάπτυξης καλλιεργειών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, όπως έδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε στη χθεσινή πρώτη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου.Μέλη ΔΕΠ, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό συμμετείχαν στην πρώτη αυτή συνάντηση με στόχο να κατατεθούν όλες οι προτάσεις και στη συνέχεια να τεθούν οι κανόνες λειτουργίας του πρωτότυπου και καινοτόμου εγχειρήματος.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας υπήρξαν αρκετές προτάσεις ώστε να καλυφθούν όλοι οι σκοποί, επιστημονικοί, περιβαλλοντικοί, οικονομικοί που μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσα από αυτή την πρωτοβουλία.Για παράδειγμα το Συμβούλιο Περιβάλλοντος πρότεινε αρχικά τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου διατήρησης παραδοσιακών ποικιλιών, όπως σημείωσε ο καθηγητής Νίκος Μάνθος, σημειώνοντας την αναγκαιότητα αναπαραγωγής και διατήρησης τοπικών σπόρων και βολβών.Επίσης ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τρ. Αλμπάνης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διάθεσης των προϊόντων που θα παράγονται στις καλλιέργειες στο φοιτητικό εστιατόριο του Πανεπιστημίου.Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν ακόμη θέματα όπως οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται για την έναρξη των καλλιεργειών, αλλά και η χωροθέτηση σε έκταση που δεν περιλαμβάνονται στο ρυθμιστικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου.Πάντως ο κ. Αλμπάνης υπογράμμισε πως ο τρόπος διαχείρισης που θα βρεθεί θα πρέπει να καταστήσει το εγχείρημα βιώσιμο, κάτι που σημείωσε και ο υπεύθυνος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και καθηγητής του Πανεπιστημίου Απόστολος Κατσίκης.Μάλιστα ο κ. Κατσίκης σημείωσε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα μπορούσε να συνδυαστεί με μία πρόταση για δημιουργία πρότυπου περιβαλλοντικού, πολιτιστικού, αρχαιολογικού και οικολογικού πάρκου.Η επόμενη συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου και εκεί θα υπάρχει ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο για τον χώρο, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης των καλλιεργειών.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου