Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Στον Τύρναβο η επόμενη συνάντηση Νέων Αγροτών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νέων Αγροτών Λάρισας συναντιέται την πρώτη και τρίτη Τρίτη κάθε μήνα, σε διαφορετικό τόπο κάθε φορά. Στις 20/9/2011 συναντήθηκαν στην Αγιά. Στις 4/10/2011 η συνάντηση θα γίνει στον Τύρναβο, και μετά από την ένταση της βαμβακοσυλογής προετοιμάζονται για συνάντηση στα Φάρσαλα στις 22/11/2011, και την συμμετοχή στην αποστολή στην αγροτική έκθεση στην Antalya (Τουρκία) και συμμετοχή στον ετήσιο προγραμματισμό της ΠΕΝΑ, στις 29/11/2011, στο Hyatt Θεσσαλονίκης, με τα μάτια στραμμένα στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ-2012.

Στην Αγιά, ανάμεσα στα άλλα οι Νέοι Αγρότες αποφάσισαν:

Την παρέμβαση της ΕΝΑ Λάρισας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2012-14 της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας με 4 προτάσεις:
Εμπλουτισμό του τοπικού ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ, με σύνδεση του με αγροτικές δραστηριότητες. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την καταγραφή πιθανών επισκέψιμων αγροκτημάτων, την επιμόρφωση των αγροτών σε τουριστικές δεξιότητες και την προετοιμασία για υποδοχή επισκεπτών.
Ενίσχυση της ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ των αγροτών με δημιουργία συστήματος ανταλλαγής εμπειριών (με βάση τα πιθανά επισκέψιμα αγροκτήματα) και δραστηριοτήτων επιτάχυνσης της ροής των γνώσεων, όπως τα αγροτικά συνέδρια, οι ημερίδες και οι συναντήσεις.
Καθιέρωση των ΔΡΟΜΩΝ ΤΩΝ ΒΟΣΚΩΝ με συγκέντρωση και ενίσχυση των δραστηριοτήτων τις περιόδους Μαΐου-Ιουνίου (όταν τα κοπάδια μετακινούνταν από τα χειμαδιά προς τα ορεινά) και Οκτωβρίου-Νοεμβρίου (όταν τα κοπάδια κατέβαιναν στα χειμαδιά). Όλες οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να έχουν κατά νού αυτές τις διαδρομές, που αποτέλεσαν την βάση της κοινωνικής ζωής αλλά και του παραγωγικού ιστού της Θεσσαλίας. Στόχος η επανασύνδεση των πλούσιων πεδινών περιοχών με τις κατά τεκμήριο μειονεκτικές ορεινές περιοχές με σύνδεση της αγροτικής ζωής & παραγωγ΄λης, με τον πολιτισμό και την αξιοποίηση τουριστικά.
Συγκέντρωση δύναμης στα ισχυρά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, όπως είναι ο αλωνισμός, τα στάρια (σιτοβολώνας η Θεσσαλία παλαιότερα), το αλεύρι και βέβαια το ψωμί και οι πίτες. Ο ΑΛΩΝΙΣΜΟΣ στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ μπορεί να γίνει ένα χαρακτηριστικό φεστιβάλ για την βάση της διατροφής μας, το ψωμί και τις πίττες, με προεκτάσεις σε όλη την κοινωνία και την παραγωγή με τους σπόρους, τα λιπάσματα, τα καλλιεργητικά μηχανήματα, τις καλλιεργητικές φροντίδες, την έρευνα για το στάρι και το ψωμί και κυρίως τις γιορτές του αλωνισμού.

Στον Τύρναβο, 4/10/2011, μεταξύ άλλων το ΔΣ της ΕΝΑ Λάρισας θα συγκεντρώσει προτάσεις για επισκέψεις μελέτης εντός και εκτός Ελλάδος. Πληροφ: Γρηγόρης Τζιότζιος-6945884133 & Δημήτρης Μπαζάνας-6978314475

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...