Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Περγαντάς: «Βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα»

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, υποδέχτηκε η αιρετή Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το «καλάθι» αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που έγινε στις 2 Ιουνίου στη Λαμία, στη αίθουσα της οδού Αινιάνων.
 
Το πρωί της ίδιας  μέρας, ο Περιφερειάρχης και ο  Υπουργός επισκέφτηκαν τις καλλιέργειες της Ανθήλης και της ευρύτερης περιοχής της Λαμίας, που πλήγηκαν από τις πρόσφατες σφοδρότατες βροχοπτώσεις, ενώ στις 1 Ιουνίου βρέθηκαν σε εκδήλωση για την αγροτική ανάπτυξη στην Άμφισσα. Για την καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την καταβολή αποζημίωσης δεσμεύτηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης, κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 
Αξιοσημείωτο γεγονός  της Ειδικής Συνεδρίασης, ήταν η  μεγάλη ανταπόκριση στην πρόσκληση  του Περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά, και η ευρύτατη συμμετοχή, θεσμικών και παραγωγικών εκπροσώπων όλης της Περιφέρειας. Βουλευτές,  Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων (ΤΕΕ, ΕΒΕ, Οικονομικό), των Εργατικών Κέντρων, του Συνδέσμων Βιομηχάνων, της ΠΕΛ, των παραγωγικών φορέων (αγροτικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών, βιοκαλλιεργητών), Συνδέσμων, καθώς και φορέων της Αυτοδιοίκησης, παρευρέθηκαν και έλαβαν μέρος σε μια διαδικασία κατάθεσης απόψεων, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων. 
Οι εισηγητές, ο  Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς  και ο Υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να δοθεί ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη της περιφέρειας και στις πολιτικές που χρειάζεται να εφαρμοστούν, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το «καλάθι» αγροτικών προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας και στην ενεργοποίηση και αξιοποίηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Ο Υπουργός δεσμεύτηκε στην ουσιαστική συμμετοχή και στον ενεργό ρόλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στις παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, ενώ ανακοίνωσε και τις προθέσεις του Υπουργείου για τη λειτουργία Γεωργικής Σχολής και την ανάδειξη Ερευνητικού Ινστιτούτου σε κάθε Περιφέρεια. 
Οι συμμετέχοντες  στην εκδήλωση, με τοποθετήσεις και  παρεμβάσεις, έθεσαν τα βασικά ζητήματα και τις προτεραιότητες για την  τόνωση της αγροτικής οικονομίας στην Περιφέρεια, και μέσα από μια εποικοδομητική διαδικασία, όλοι επικοινώνησαν για την αναγκαιότητα μιας συνεκτικής και συγκεκριμένης στρατηγικής αγροτικής ανάπτυξης για τη Στερεά Ελλάδα. 
Την αναγκαιότητα άμεσης ενεργοποίησης του  Προγράμματος Αγροτικής  Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», με την υλοποίηση των ήδη ενταγμένων και ώριμων έργων, προϋπολογισμού 142.000.000 € τόνισε ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, αναφέροντας ενδεικτικά : 
  • Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Νέου Μοναστηρίου Φθιώτιδας
  • Φράγμα πολλαπλών σκοπών στο χείμαρρο Μπουγάζι Περιβολίου
  • Αρδευτικό έργο Ανατολικής Βίστριζας, ως ενιαίο έργο με τα δίκτυα του Σμοκόβου
  • Μελέτη συμπληρωματικών έργων υδροδότησης Κωπαϊδικού πεδίου
  • Β΄Φάση Αρδευτικού Λιβαδειάς
  • Ταμιευτήρας και αρδευτικό δίκτυο Τολοφώνα Φωκίδας
  • Αρδευτικό έργο Ελαιώνα Άμφισσας
  • Δίκτυο ανοιχτών διωρύγων Μόρνου
  • Κατασκευή φράγματος και αγωγού μεταφοράς Φερεκάμπου Σκύρου
  • Φράγμα Ψαχνών Εύβοιας
  • Δίκτυα Λιλαίας Φωκίδας
  • Έργα ΟΠΑΑΧ Δήμων
 Ακόμα, την στήριξη από πλευράς Υπουργείου συγκεκριμένων παρεμβάσεων για το «καλάθι» αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας, καθώς και μια σειρά ζητημάτων στον αγροτικό τομέα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν, επεσήμανε με έμφαση στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά : 
«Σήμερα, δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε θεωρητικά. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να επανεκκινήσουμε τον πρωτογενή τομέα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις 
Είναι στο χέρι μας να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Μας αφορά όλους και δουλεύουμε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Κεντρικός μας άξονας είναι να επενδύσουμε στην ιδιαιτερότητα των προϊόντων που χαρακτηρίζουν τον τόπο μας. Το εγχείρημα αυτό ονομάζουμε «καλάθι» αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.  
      Επιδιώκουμε γύρω από το «καλάθι» προϊόντων να αναπτύξουμε ένα πλέγμα επενδύσεων στις υποδομές, στη μεταποίηση, στην τυποποίηση, στην προβολή και στην προώθηση προϊόντων. Κι αυτό δεν είναι υπόθεση μόνο των γεωργών, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου της Στερεάς Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καλλιεργηθεί περιφερειακή συνείδηση για τα τοπικά προϊόντα, ώστε να ωφεληθεί η ντόπια παραγωγή και οικονομία.
      Το  αγροτικό καλάθι της περιφέρειάς  μας, περιλαμβάνει τρεις «κατηγορίες» προϊόντων:
Πρώτον, προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό (για παράδειγμα το λάδι, το κρασί, οι βρώσιμες ελιές).
Δεύτερον, προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα κάθε περιοχής (για παράδειγμα το τυρί και τα φρούτα)
Τρίτον, προϊόντα που καλύπτουν τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας (για παράδειγμα τα δημητριακά και τα προϊόντα ζωϊκής προέλευσης) 
Το «καλάθι» των  προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς  Ελλάδας, όπως είναι φανερό, δεν αποτελείται  μόνο από προϊόντα. Αποτελείται κυρίως από ουσιαστικές ενεργητικές  πολιτικές, που επιχειρούν να ανασυγκροτήσουν  την αγροτική οικονομία και να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα. 
Το  πρόγραμμα του  Υπουργείου, το πρόγραμμα  αγροτικής ανάπτυξης  «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»  είναι το χρηματοδοτικό  εργαλείο, που μπορεί να στηρίξει το εγχείρημα  της Στερεάς Ελλάδας.
Σημαντικότατο μέτρο στήριξης και το τονίζω ιδιαίτερα, είναι η κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής για την αγροτική ανάπτυξη. Δηλαδή, αναδασμοί, εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, κτηνοτροφικά πάρκα, σύγχρονα σφαγεία, αλιευτικές υποδομές και όλες οι παρεμβάσεις που διευκολύνουν την παραγωγή, ελαχιστοποιούν το κόστος και προστατεύουν τους φυσικούς πόρους.
Εμείς ζητάμε και επιδιώκουμε  την πλήρη ενεργοποίηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Ζητάμε, τα ήδη ενταγμένα  έργα να προχωρήσουν άμεσα και να υλοποιηθούν.
Ζητάμε την περαιτέρω  ένταξη, χρηματοδότηση και υλοποίηση  των ώριμων και αναντίρρητα αναγκαίων  έργων της Στερεάς Ελλάδας.
Ζητάμε όχι την  προνομιακή μεταχείριση, αλλά την δίκαιη ενίσχυση της Στερεάς Ελλάδας.
Μιας ελληνικής  περιφέρειας, που, όπως τεκμηριωμένα ανέφερα, είναι ο κορμός της παραγωγής και της απασχόλησης για τον πρωτογενή τομέα, σε εθνικό επίπεδο» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...