Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Η Ελληνική Γεωργία Καινοτομεί: Μια άλλη ματιά

Πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, η ημερίδα «Η Ελληνική Γεωργία Καινοτομεί» στο πολυκέντρο Αθηναΐδα (Αθήνα), με οργανωτή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Οι καταρχήν 180 ακριβείς στο ραντεβού τους και αργότερα πολύ περισσότεροι είχαν την ευκαιρία να είναι παρόντες σε ένα γεγονός που θα μπορούσε να ιδωθεί με διαφορετικές ματιές.
Ετυμολογικά πάντως, δεν αφορούσε μόνο την γεωργία, αλλά και τους άλλους τομείς, μεταξύ των οποίων και την κτηνοτροφία, την αλιεία, την δασοπονία, τον αγροτουρισμό, την βιοενέργεια και πολλά άλλα. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν και ιδέες που δεν απέφεραν ακόμα κέρδη, αλλά μόνο προσδοκίες, ή ακόμα και προτάσεις ερευνητικές που ψάχνουν χώρο και ανθρώπους για να εφαρμοστούν. Υπολογίζεται ότι υπήρχε αρκετός χώρος για οργανωτικές βελτιώσεις στην ημερίδα που συντόνισαν η κα Γ. Μπαζιώτη, ο κ. Γ. Κανελλόπουλος και ο κ. Ε. Διβάρης.
Ευχάριστη έκπληξη  απετέλεσε η παρουσία 6 ευρωβουλευτών  από διάφορα κράτη της ΕΕ και οι επισημάνσεις που έκαναν στους χαιρετισμούς τους οι κκ Santos Luis Miguel CAPOULAS (Πορτογάλος, Συντονιστής στην Επιτροπή Γεωργίας), Marc TARABELLA (Βέλγος) και Σπύρος ΔΑΝΕΛΛΗΣ (Ελλήνας, συμμετέχων στην Επιτροπή Γεωργίας και Τουρισμού, που είναι οι τομείς συνάντησης του Αγροτουρισμού).
Ο Υπουργός κ. Κ. Σκανδαλίδης είπε μεταξύ άλλων: «Επιθυμούμε να εντάξουμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό της διοίκησης, της τεχνογνωσίας και της επιστήμης στην υποστήριξη του αγρότη. Σήμερα είναι μόνο η αρχή. Πήραμε την απόφαση να θεσμοθετήσουμε σε ετήσια βάση αυτό το φόρουμ και να αντικειμενοποιήσουμε τα κριτήρια συμμετοχής σ’ αυτό. Αυτό είναι ένα σημείο αφετηρίας, μια πρώτη πρόσκληση που έγινε με έναν τρόπο καθαρά επιλεκτικό. Με τη λογική, ότι έπρεπε να ξεκινήσουμε από κάπου. Παράλληλα ανάμεσα στα φόρουμ που θα γίνονται κάθε χρόνο θα τρέχει ένας ετήσιος διαγωνισμός για την αναγνώριση και επιβράβευση των πλέον επιτυχημένων και καινοτόμων δράσεων. Στην επόμενη χρονιά -και κάθε χρόνο- στην ημερίδα μας θα βραβεύσουμε τις πρωτοπόρες προσπάθειες σε επτά (7) τομείς με δύο βραβεία σε κάθε τομέα. Στην Πειραματική Γεωργία & Κτηνοτροφία. Στη Βιολογική γεωργία & Κτηνοτροφία. Στις Βέλτιστες πρακτικές Παραγωγής. Στην Εμπορία και τη Μεταποίηση. Στις Πρότυπες Αειφόρες Υποδομές. Στον Πρότυπο Αγροτουρισμό και Στις Νέες Επιχειρήσεις. Το βραβείο θα συνοδεύεται και από το σήμα της βράβευσης από την πολιτεία, που θα μπαίνει στα προϊόντα & στις επιχειρήσεις».
Εντύπωση  προκάλεσαν οι επισημάνσεις του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, όπου μεταξύ άλλων διακρίναμε:
Εσείς δείχνετε το τι μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα με την καινοτομία σας, με την προσπάθειά σας και με τις επιτυχίες σας. Εσείς φέρνετε την αισιοδοξία, με τη δουλειά σας, το κέφι σας, την  καινοτομία σας, τη σκέψη σας και  την προσπάθειά σας. Σας συγχαίρω, γιατί εσείς είστε που δημιουργείτε τη νέα ταυτότητα της χώρας μας. …
Υπάρχει προοπτική  στην Ελληνική Γεωργία & Κτηνοτροφία? ή μήπως πρέπει να τους εγκαταλείψουμε; Εσείς, το δικό σας παράδειγμα, νομίζω ότι αποδεικνύει ακριβώς ότι  μπορούμε και, μάλιστα, μπορούμε και πολύ καλά. Υπάρχει αυτός ο άλλος δρόμος. Είναι θέμα και απόφασης, και βούλησης και, βεβαίως, και σωστής οργάνωσης. Εσείς έχετε δείξει ότι μπορούμε. …
Μπορούμε να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της μιζέριας, της μοιρολατρίας, του «ωχαδερφισμού», της αναμονής του «μάννα εξ ουρανού», να πάρουμε εμείς την κατάσταση στα χέρια μας - αυτό, εσείς το έχετε αποδείξει - και να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα. Η σημερινή ημέρα, είναι για μένα μια αισιόδοξη ημέρα, βλέποντας τα δικά σας πρόσωπα και τη δική σας προσπάθεια. Θέλω να ξέρετε ότι είμαστε δίπλα σας και θα είμαστε δίπλα σας, για να φτιάξουμε μαζί αυτή την Ελλάδα που όλοι αξίζουμε.
Στην Τρίτη  Ομάδα Εργασίας, με συντονιστή τον  Ειδ. Γραμματέα κ. Β. Διβάρη και αντικείμενο «Αγροτική Επιχειρηματικότητα και Καινοτόμες Δράσεις», μίλησαν οι: Γεώργιος Ζωγόπουλος (Κυπαρισσία), Ελένη Μαλούπα (Θεσσαλονίκη), Μάνος Κασσαλιάς (Καλάβρυτα), Αθανασία Κυρίτση (Αγρίνιο), Μιχάλης Κοτζακουλάκης (Αθήνα), Δέσποινα Ιωαννίδου (Αγ. Αντώνιος Θεσσαλονίκης), Γεώργιος Αποστολίδης (Αθήνα), Ελευθέριος Λαχουβάρης (Εύβοια), Γεώργιος Τραχανάς (Άμφισσα), Κώστας Ντούλιας (Κυψέλη Ημαθίας), Παναγιώτα Βλάχου (Κορινθία), Παναγιώτης Γκοτζαρίδης (Λάκωμα Χαλκιδικής), Δημήτρης Μιχαηλίδης(Θεσσαλονίκη-Ροδόπη) & Επαμεινώνδας Καμαριάρης (Αγρίνιο)
Επισημαίνονται μερικά γεγονότα και καταγράφονται μερικές σκέψεις ή ενδείξεις:
  1. Το Σχέδιο Νόμου για τους Συνεταιρισμούς κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή και θεωρητικά μπήκε σε διαδικασία διαβούλευσης για μερικές ημέρες.
  2. Απόσπασμα του Δελτίου Τύπου της 29/3/2011 της ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει: Η άρση της αυτονομίας και η κρατικοποίηση των κοινωνικών κινημάτων και οργανώσεων, έχει τους ιδεολογικούς της ταγούς και τα ιστορικά της προηγούμενα: Την σοβιετικού τύπου οργάνωση της πολιτείας που εισήγαγε ο υπαρκτός σοσιαλισμός και τηνσυντεχνιακή συγκρότηση της κοινωνίας που επαγγέλθηκε ο μεσογειακός φασισμός (Πορτογαλία-Σαλαζάρ).
  3. Συμμετείχαν και χαιρέτισαν οι κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστικοί φορείς ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ (μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη, για αυτούς μόνο τους δύο, για συνέχιση της ανάρμοστης σχέσης-χρηματοδότησης και στο Συνεταιριστικό Σχέδιο Νόμου)
  4. Στην ημερίδα παρέστη όλη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ & οι εποπτευόμενοι οργανισμοί, ενώ ο Πρωθυπουργός έκλεισε την ημερίδα με ομιλία του.
  5. Κοιτώντας αντίστροφα, εκ του αποτελέσματος παρατηρείς ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους, κυρίως συνεταιρισμούς, οι οποίοι φαίνεται σαν να πρόσκεινται όλοι στον ίδιο ιδεολογικοπολιτικό χώρο.
  6. Οι αναφερθέντες-προβληθέντες συνεταιρισμοί έκαναν παρουσιάσεις μόνο στις δύο ομάδες εργασίας, με πολύ προσεκτική, πιθανόν μακροχρόνια, προετοιμασία. Προφανώς «κάποιοι» ήταν «ποιο ενημερωμένοι» από όλους τους άλλους, με κριτήρια που θα μπορούσαν να υποψιάσουν ότι ήταν κάποιου κομματικού μηχανισμού, κρίνοντας από την τελική παρουσία και την συμμετοχή.
  7. Φάνηκε ότι στην 3η Ομάδα Εργασίας μπήκαν όλοι οι υπόλοιποι, που προσπάθησαν να συνεισφέρουν σε μία από την πολιτεία οργανωμένη ημερίδα, χωρίς σκοπιμότητες. Έτσι στην 3η ομάδα ακούσαμε (διότι δεν υπήρχε κάποιος άλλος εξοπλισμός) ίσως ετερόκλητα πράγματα, από διαφημίσεις, έως ιδέες και προτάσεις, πάντα όμως με καλή πρόθεση και με αξία στην καλύτερη προβολή των ιδεών τους.
Ένας απλός  συμμετέχων, που θα είχε εικόνα από  την ημερίδα «Η Ελληνική Γεωργία Καινοτομεί», όπως τελικά έγινε, δεν θα μπορούσε να αποκλείσει την πιθανότητα προσχεδιασμένης στρατηγικής προώθησης επιλεγμένων συνεταιριστών, οι οποίοι αποδέχονται στο νέο Σχέδιο Νόμου του ΥΠΑΑΤ περί Συνεταιρισμών (που όμως βάζει και την επιλεκτική χρηματοδότηση συνδικαλιστών), και οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν την νέα κατάσταση (ή μήπως τάξη) στην αλλαγή του καθεστώτος στην ΠΑΣΕΓΕΣ με προσκείμενους στο κυβερνών κόμμα συνεταιριστές …
Ο κ. Δ. Μιχαηλίδης (ΤΣΠ Ροδοπης, 6974336775) παρουσίασε την επιτυχία της δημιουργίας του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Ροδόπης εστιάζοντας στις καινοτομίες που εφαρμόσθηκαν επιτυχώς και που όπως είπε ήταν:
  • Προσανατολισμός στην αγορά και στην ικανοποίηση του πελάτη (ποιότητα)
  • Διαφοροποίηση του τουρισμού με την ενσωμάτωση τοπικών πολιτιστικών στοιχείων
  • Σωστή διαχείριση της τοπικής κοινής περιουσίας (φήμης, καλού ονόματος)
  • Ζύμωση για αύξηση του τοπικού Κοινωνικού Κεφαλαίου
  • Συγκεκριμένη διαδικασία ωρίμανσης των ιδεών και διαδικασιών σύστασης του ΤΣΠ
  • Καινοτομία για την ελληνική πραγματικότητα αποτέλεσε ακόμα και η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • Διαμόρφωση συνθηκών Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας
  • Συγκράτηση σε τοπικό επίπεδο της υπεραξίας (5-8 φορές) της αγροτικής παραγωγής
ενώ ο κ. Δ. Μιχαηλίδης τόνισε την ανάγκη για  θεσμοθέτηση του Αγροτουρισμού, ώστε να σταματήσει η υποκλοπή του  όρου, όσο και η κλοπή του  εισοδήματος των αγροτών. Επίσης αναφέρθηκε ότι από τα 32 περίπου ΤΣΠ σήμερα ίσως να λειτουργούν 1-2 μόνο, διότι κίνητρό τους ήταν κυρίως η «απορρόφηση» των διαθεσίμων της Πρωτοβουλίας LEADER, ενώ διαμορφώθηκαν δύο νέα αυτοδημιούργητα, χωρίς χρηματοδότηση, γιατί η κοινωνία τα ήθελε, όπως είναι το ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΒΕΡΓΙΝΑ και το ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ.
Ο κ. Κ. Ντούλιας από την Κυψέλη Ημαθίας παρουσίασε το αποτέλεσμα της 25ετούς του προσπάθειας η οποία στέφθηκε από την επιτυχία της διάθεσης στους παραγωγούς δενδρυλλίων κρανιάς, που η κατανάλωση των προϊόντων της αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, διότι έχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα. Ο κ. Κ. Ντούλιας (6973232683) διαθέτει τον πρώτο παγκοσμίως πρότυπο συστηματικό βιολογικό κρανεώνα, επιδίδεται στην εξάπλωση της καλλιέργειας της κρανιάς μέσω του φυτωρίου του και διαθέτει στην αγορά περίπου 12 διαφορετικά προϊόντα από τα κράνα.
Ο κ. Π. Γκοτζαρίδης (Λάκωμα Χαλκιδικής, 6944551830), μετά την επιτυχή τοποθέτηση προϊόντων ροδιού στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ προετοιμάζουν την καινοτόμα προσέγγιση της διάθεσης στην αγορά «στεροποιημένου ελαιολάδου», που θα ενσωματώνεται πολύ καλύτερα και ποιο ομογενοποιημένα στην τροφή (σαλάτες κλπ).
Ο κ. Γ. Ζωγόπουλος (θερμοκήπια Κυπαρισσίας, 6945798508) παρουσίασε την υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας, την θέρμανση των θερμοκηπίων τους με πυρηνόξυλα, αλλά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θετικό ισοζύγιο χρήσης νερού με την αξιοποίηση των συμπυκνωμάτων των υδρατμών από την οροφή του θερμοκηπίου.
Ο κ. Ε. Καμαριάρης (Αγρίνιο, 26410 20471) πρώην καπνοπαραγωγός παρουσίασε τα προϊόντα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλλιεργητών Αρωματικών, Φαρμακευτικών & Ενεργειακών φυτών Αιτωλοακαρνανίας (trade Mark ANTHIR). Η Νότια Γαλλία παράγει το 30% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος που έχουν ισχυρό πλεονέκτημα ως προς την ποιότητα της παραγωγής, δεν καλύπτουν ούτε το 1% της παγκόσμιας ζήτησης, αντιθέτως εισάγουν το 70% των αναγκών τους.
Ο κ. Ε. Λαχουβάρης (Δίρφυς, 6973496834)παρουσίασε ως καινοτομία τόσο την πρότυπη μονάδα παραγωγής μανιταριών, κυρίως όμως την οριζόντια εξειδίκευση στην παραγωγή ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ μανιταριών καθώς και την αξιοποίηση μερικών από τα 400 φαρμακευτικά μανιτάρια, ενώ έχουν δημιουργήσει νέα προϊόντα και νέες συσκευασίες, όπως ελαιόλαδο με μανιτάρια και βούτυρο με μανιτάρια.
Η κα Δ. Ιωαννίδου (Άγιος Αντώνιος Θεσσαλονίκης, 23960 41807) παρουσίασε την Συλλογική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία του συνδυασμού παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, της πιστοποίησής τους, της τυποποίησης και επώνυμης διάθεσης, της επισκεψιμότητας και της αξιοποίησης χώρου συνάντησης προσφοράς των φημισμένων προϊόντων της περιοχής, από τις ίδιες τις γυναίκες της περιοχής.
Ασχέτως των  όποιων σκέψεων μπορεί να κάνει κάποιος  «πονηρός» όσοι βρεθήκαν και συζήτησαν  στην 3η Ομάδα Εργασίας «Αγροτική Επιχειρηματικότητα και Καινοτόμες Δράσεις», απόλαυσαν τις παρουσιάσεις 14 τολμηρών, το δημιουργικότερο κομμάτι του αγροτικού τομέα, το οποίο έχει την ικανότητα να πληροφορείται και να αντιδρά γρήγορα, και που δίνει μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον, μετά την 25η Μαρτίου.
Άλλωστε στις 13 Μαΐου 2011, στις 14.00, στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ του Δήμου Αθηναίων, μέσα στο 2ο AGRO Quality Φεστιβάλ (ένα Αγροτικό Χωριό στο κέντρο του αστικού χώρου) οργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ η ημερίδα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμός» υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.  
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...