Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Τελεσίγραφο αγροτών στον Κ. Σκανδαλίδη

Προθεσμία μέχρι τον Δεκέμβριο, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, έδωσαν την Κυριακή από τη Λάρισα οι Θεσσαλοί αγρότες στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος προήδρευσε σε ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση με αντικείμενο την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Σπύρος Τσικρίκας, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου μέχρι τον Δεκέμβριο, οι αγρότες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να βγουν στους δρόμους. «Δεν είμαστε μαζοχιστές, αλλά θα βρεθούμε σε αδιέξοδο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσικρίκας.

Στη σύσκεψη μετείχαν αγρότες από όλη τη Θεσσαλία και όλων των κομματικών χώρων και τέθηκαν πολλά επιμέρους ζητήματα, τα οποία αφορούν τον αγροτικό κόσμο.

Από την πλευρά του ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στον «αγροτικό Καλλικράτη» και στις γενικές επιτελικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον αγροτικό τομέα και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με έμφαση την αποκέντρωση των υπηρεσιών, ενώ τόνισε ότι το τρίπτυχο της φιλοσοφίας του υπουργείου εδράζεται στην ταυτότητα, την ποιότητα και την αειφορία.

Μεταξύ άλλων, οι αγρότες ζήτησαν να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, υπενθυμίζοντας ότι στην ΑΤΕ είναι υποθηκευμένο μεγάλο μέρος αγροτικής γης, προκειμένου οι ίδιοι να μπορούν να παίρνουν δάνεια.

Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι η ΑΤΕ δεν παύει να είναι ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός, ο οποίος πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες στο πλαίσιο λειτουργίας που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Είμαστε αναγκασμένοι, είπε, να προσαρμοστούμε στο πλαίσιο αυτό και να την εξυγιάνουμε, διαβεβαίωσε ωστόσο τους αγρότες ότι θα προστατευθούν.

Παράλληλα, τέθηκε το θέμα του Αχελώου, χωρίς ωστόσο να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις εκ μέρους του υπουργού για την πορεία του έργου, ενώ κεντρικό ζήτημα την εποχή αυτή αποτελούν οι αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών από τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους από το πράσινο σκουλήκι.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα οι αγρότες ζητούν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ. Ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε τον τρόπο που θα αποζημιωθούν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Στο μεταξύ, τιμή τουλάχιστον 50 λεπτά το κιλό, εν είδει τιμής ασφάλειας, εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προέτρεψε τους βαμβακοπαραγωγούς να μην παραδώσουν το προϊόν τους σε τιμή χαμηλότερη από τα 50 λεπτά το κιλό.

Όπως αναφέρθηκε η τιμή αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη τιμή όλων των εποχών που έχουν οι παραγωγοί. Παράλληλα ο κ. Σκανδαλίδης εξήγγειλε μία σειρά από μέτρα με στόχο την διαφάνεια στη διαχείριση του προϊόντος.

Συγκεκριμένα υπέγραψε απόφαση με την οποία προβλέπεται όπως το κάθε εκκοκκιστήριο αναρτά την τιμή πώλησης του προϊόντος καθημερινά. Οι παραγωγοί θα υπογράφουν σύμβαση αυθημερόν με την τιμή αγοράς του προϊόντος τους, ενώ θα επιβάλλονται και πρόστιμα έως και πέντε χιλιάδες ευρώ την ημέρα στα εκκοκκιστήρια που δεν θα τηρήσουν αυτούς τους όρους.

Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι έχει ήδη δοθεί εντολή στους γεωπόνους του ΥΠ.Α.Α.& Τ. να αρχίσουν καθημερινούς ελέγχους στα εκκοκκιστήρια.

Τέλος ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση (επιδότηση) ανέρχεται σε 200 ευρώ το στρέμμα, θα καταβληθεί εγκαίρως και στην επιδότηση αυτή θα προστεθεί ποσόν που θα αφορά τυχόν ζημιές της παραγωγής από το πράσινο σκουλήκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...