Κυριακή 9 Μαΐου 2010

«Παζάρι» για το βαμβάκι


Θέμα βαμβακιού στη Θεσσαλία «άνοιξε» αιφνιδιαστικά χθες και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή κατά τη συνεδρίαση επιτροπών της Βουλής για τη νέα ΚΑΠ (είναι η δεύτερη υπουργός, έχει προηγηθεί η υπ. Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη).
Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία της η κ. Κατ. Μπατζελή προανήγγειλε ότι «στις περιφέρειες που υπάρχει πρόβλημα με το νερό θα γίνει ανακατανομή των καλλιεργειών. Θα υπάρχει βαμβάκι στη Θεσσαλία, δεν θα το... ξεκολλήσουμε. Όμως θα είναι σε ισοδύναμη βάση (ενν. με τα αγροτικά προϊόντα-τρόφιμα), δεν θα υπερβαίνουμε τα όρια», διευκρίνισε.
Η κ. Μπατζελή άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αν δεν γίνει αυτή η ανακατανομή (νέος όρος για την αναδιάρθρωση), τότε αδυνατίζει το βασικό επιχείρημα που (θα) προβάλλει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για το ύψος της κοινοτικής χρηματοδότησης μετά το 2013, ότι δηλαδή «η γεωργία είναι δημόσιο αγαθό καθώς προστατεύει το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τη βιοποικιλότητα».
Είχε προηγηθεί τοποθέτηση για το βαμβάκι του βουλευτή Ν. Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Σαλαγιάννη, ο οποίος συμφώνησε με τη στροφή της ελληνικής γεωργίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα αλλά επισήμανε: «... έχουμε όμως 3 εκατ. στρέμματα με βαμβάκι στην Ελλάδα, εκ των οποίων το 1 εκατ. στη Θεσσαλία και οι 350 χιλ. τον. στην Καρδίτσα. Να σπάσουμε τα στερεότυπα, να αναδιαρθρώσουμε τις καλλιέργειες με τη συνδρομή του κράτους αλλά τι να πούμε στον αγρότη να παράξει φέτος: σιτηρά, ρύζι, καλαμπόκι;», διερωτήθη με νόημα ο κ. Ν. Σαλαγιάννης.
ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
Τη δέσμευση ότι θα υπάρχουν ενισχύσεις και μετά το 2013 επανέλαβε η υπουργός κατά την ενημέρωση των βουλευτών που μετέχουν στις επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. «Χωρίς ενισχύσεις δεν μπορεί να υπάρξει αυτοδύναμη γεωργία», ξεκαθάρισε, ενώ χαρακτήρισε «ευχής έργον» το να εξασφαλισθούν άμεσες ενισχύσεις (πυλώνας 1) στο σημερινό τους ύψος (2,7 δισ. ευρώ ετησίως) καθώς, όπως παραδέχθηκε, «η διαπραγμάτευση είναι πιο περίπλοκη, οι πόροι του κοινοτικού προϋπολογισμού είναι λιγότεροι λόγω της διεθνούς κρίσης και της στροφής της ΕΕ στην καινοτομία, την έρευνα και το περιβάλλον».
Η υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης τόνισε ότι μεγάλο μειονέκτημα της Ελλάδας είναι ο υψηλός μέσος όρος των ενισχύσεων ανά στρέμμα (58 ευρώ) έναντι του κοινοτικού μέσου όρου (22 ευρώ) και υπογράμμισε ότι «το ιστορικό μοντέλο με περίοδο αναφοράς 2000-6 είναι πολύ δύσκολο να υποστηριχθεί και να συνεχίσει ως καθαρόαιμο μοντέλο. Οδεύουμε προς περιφερειοποίηση», προεξόφλησε εκφράζοντας όμως την προσωπική της άποψη ότι αυτή «δεν θα ευδοκιμήσει». Η κ. Κατ. Μπατζελή έδειξε να γέρνει προς την άποψη να δίνεται μία βασική ενίσχυση σ’ όλη την Ελλάδα και από εκεί και μετά να υπάρχουν άλλα δύο «πατώματα» ενισχύσεων, ένα για την προστασία του περιβάλλοντος (όπως είναι τα προγράμματα απονιτροποίησης, η βιολογική, η ολοκληρωμένη) κι ένα ακόμη για παραγωγούς που παράγουν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
«Χωρίς ενίσχυση δεν γίνεται γεωργία πουθενά στον κόσμο», επισήμανε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός κ. Αλέκος Κοντός, ο οποίος πρότεινε οι επιδοτήσεις στο μέλλον να δίνονται στους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Ο πρώην υπουργός της ΝΔ επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι πρέπει να προχωρήσει το επενδυτικό σχέδιο για την παραγωγή βιοαιθανόλης στην Ελλάδα.
«Θα φτωχύνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες από τη νέα ΚΑΠ», εκτίμησε η βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μανωλάκου, ενώ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Κ. Αϊβαλιώτης κατήγγειλε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις προμηθεύονται φασόλια από την Κίνα και μήλα από το εξωτερικό την ώρα που τα ελληνικά σαπίζουν». Να παλέψει η Ελλάδα για αύξηση της χρηματοδότησης από τη νέα ΚΑΠ, πρότεινε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.
Ο Β. ΕΞΑΡΧΟΣ
Τρία επιχειρήματα για να μην μειωθούν οι πόροι προς τους Έλληνες αγρότες μετά το 2013 κατέθεσε στην τοποθέτησή του ο Λαρισαίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Έξαρχος. Πρότεινε να επιχειρηματολογήσει η χώρα με βάση «το περιβάλλον – κλιματικές αλλαγές, την επάρκεια τροφίμων- διατροφική ασφάλεια και την ελληνική ιδιαιτερότητα με εκτεταμένους ορεινούς όγκους και πολλά νησιά».
Ο κ. Β. Έξαρχος επανέλαβε την άποψή του υπέρ της χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα κι είπε με νόημα: «Το έλλειμμα εισαγωγών-εξαγωγών στον πρωτογενή τομέα είναι σήμερα 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό προφανώς δείχνει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά», διευκρίνισε.
«Η αστάθεια στις τιμές και τα καρτέλ δεν είναι μόνο αλλά κυρίως είναι ελληνικό φαινόμενο. Πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε τώρα αλλιώς τι προσανατολισμό στη γεωργία να δώσουμε;», πρόσθεσε σημειώνοντας: «Οι ακραίες μεταπτώσεις τιμών δεν δημιουργούν σταθερότητα στην παραγωγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...