Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Αγρότες στην Κρήτη ψάχνουν τρόπους για να νομιμοποιήσουν μετανάστες

Τρόπους για να νομιμοποιήσουν παράνομους μετανάστες αναζητούν πολλοί αγρότες στην Κρήτη, αφού δεν υπάρχει- όπως λένε- Έλληνας για να κάνει ένα μεροκάματο στις ελιές και στα χωράφια!


Μάλιστα ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών και Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής Δήμου Ιεράπετρας, με επιστολή του ζητά από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια ενημέρωση για τους τρόπους που μπορεί να νομιμοποιηθεί ο παράνομος μετανάστη, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει το εργόσημο και να μην απειλείται ο αγρότης με πρόστιμα.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή, η ανάγκη αυτή έχει γεννηθεί καθώς δε βρίσκουν Έλληνα για να κάνει ένα μεροκάματο στα χωράφια!

Ενώ όπως τονίζεται από τους ίδιους τους αγρότες, οι νόμιμοι αλλοδαποί που διαμένουν στην Κρήτη και στις αγροτικές περιοχές είναι λιγότεροι από τη ζήτηση που υπάρχει για εργατικά χέρια.

«Η εργασία του αγρότη σε μεγάλο ποσοστό εκτελείται κατ΄ ανάγκη και με τη συνδρομή εργατών γης.
Στην αναζήτηση Ελλήνων εργατών γης, ελάχιστη ανταπόκριση υπάρχει. Η πλειονότητα των διαθέσιμων εργατών γης είναι μετανάστες που είτε είναι νόμιμοι είτε είναι παράνομοι.

Οι έλεγχοι και τα τσουχτερά πρόστιμα, που ενδέχεται να επιβληθούν σε συναδέλφους μας - που σημειωτέον είναι απλοί αγρότες και όχι ελεγκτές της νομιμότητας του κάθε αλλοδαπού - φοβόμαστε πως δεν λύνουν το πρόβλημα.

Η επιβολή πληρωμής των εργατών γης μέσω εργοσήμου μεγαλώνει το πρόβλημα, αφού μειώνονται οι «νόμιμοι» διαθέσιμοι προς απασχόληση, καθυστερώντας επείγουσες αγροτικές εργασίες.

Οι νόμιμοι αλλοδαποί εργάτες γης δεν επαρκούν. Η ανεργία έχει άμεσα αποτελέσματα στην αύξηση της εγκληματικότητας.

Επίσης η επίλυση του προβλήματος θα δώσει ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία. Θέλουμε να μας ενημερώσετε με ποιο τρόπο και ποια κριτήρια ο αγρότης θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τον απασχολούμενο παράνομο μετανάστη, ούτως ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει το εργόσημο και να μην απειλείται από πρόστιμα», αναφέρει η επιστολή του Συλλόγου αναλυτικά.

ΠΗΓΗ: creteplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...