Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Οσο καθυστερεί η πώληση της ΕΒΖ, φθίνει η αξία της

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ / enet,gr

Στην Ελλάδα οι διαγωνισμοί πώλησης εταιρειών που ανήκουν στο Δημόσιο ή σε φορείς του Δημοσίου είναι η χαρά του εκκαθαριστή και των συμβούλων, ορισμένες δε φορές και των υποψήφιων αγοραστών.


Αφού για να ολοκληρωθεί η πώληση, για παράδειγμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), χρειάζονται χρόνιες διαδικασίες και συνεχείς επαναπροκηρύξεις του ίδιου διαγωνισμού, ο οποίος δεν τελειώνει ποτέ. Στο μεταξύ η πορεία τής προς πώληση εταιρείας φθίνει, με αποτέλεσμα και το όποιο τίμημα πιθανότατα να φθίνει...

Κάτι τέτοιο συμβαίνει με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία βγήκε προς πώληση το 2011 από την Αγροτική Τράπεζα, πριν η τελευταία τεθεί σε εκκαθάριση. Σήμερα ο εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας Νίκος Μαράντος ανακοίνωσε ότι η διαγωνιστική διαδικασία πώλησης του 82,33% των μετοχών της ΕΒΖ παρατείνεται μέχρι την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013.

Το περίεργο είναι ότι ο εκκαθαριστής είχε προηγουμένως (από τις 10 Ιουλίου 2013) παρατείνει τη διαδικασία μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013. Το δεύτερο περίεργο είναι ότι, πριν δοθεί η παράταση του Ιουλίου, ο εκκαθαριστής είχε ανακηρύξει, από τον Απρίλιο του 2013, την εταιρεία Cristal Financiere 100% θυγατρική της Cristal Union Societe Cooperative Agricole ως προτιμητέου υποψηφίου και των εταιρειών Krajowa Spolka Cukrowa S.Α. και Litex Commerce JSC ως επιλαχόντων υποψηφίων.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι αγοραστές ζήτησαν «κούρεμα» του δανείου που έχει λάβει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης από την Τράπεζα Πειραιώς, αίτημα το οποίο τότε δεν είχε γίνει δεκτό.

Τώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διαδικασία επαναλαμβάνεται από το μηδέν, δεδομένου ότι ο εκκαθαριστής ζητάει από την αρχή στοιχεία για τους υποψήφιους επενδυτές.

Σύμβουλοι στη διαδικασία παραμένουν οι Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ και Deloitte Business Solutions Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης Α.Ε.

Ζημιές 10 εκατ. από κέρδη

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για τη 12μηνη χρήση που έληξε στις 30/6/2013. Σύμφωνα με αυτά, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 228,35 εκατ. ευρώ, δηλαδή στα ίδια περίπου επίπεδα της προηγούμενης χρήσης. Ομως τα λειτουργικά αποτελέσματα μειώθηκαν σημαντικά σε 11,08 εκατ. ―, από κέρδη 26,25 εκατ. ―. Ενώ το καθαρό αποτέλεσμα (μετά φόρων) ήταν αρνητικό, δηλαδή ζημίες 10,73 εκατ. ―, έναντι κερδών 2,96 εκατ. ― της αντίστοιχης περσινής χρήσης. Η διοίκηση σημειώνει ότι τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν με έκτακτα έξοδα απομείωσης αξίας επενδυτικών ακινήτων, αναβαλλόμενης φορολογίας, καθώς και με προβλέψεις για ενδεχόμενες απομειώσεις απαιτήσεων.

Το ζήτημα είναι τι ενέργειες έχει κάνει η διοίκηση για να διεκδικήσει τις απαιτήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...