Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Το ελαιόλαδο σώζει τις εξαγωγές

Η κρίση στην Κύπρο και η πτώση της ζήτησης στη Μεγαλόνησο οδήγησαν σε πτώση της τάξης του... 7,8% των Ελληνικών εξαγωγών το μήνα Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων μείωση κατέγραψαν όλοι οι εξαγωγικοί κλάδοι τόσο προς τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και Τρίτων χωρών.

Ειδικότερα τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2012 μειώθηκε κατά 7,8% (στα 2,04 δις ευρώ από 2,25 δις ευρώ). Η μείωση αυτή προέρχεται από την υποχώρηση κατά 6% των εξαγωγών προς τις χώρες την ΕΕ και κατά 9,6% προς τις Τρίτες Χώρες. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη και ξεπερνά το 10,7%.

Σύμφωνα με τους εξαγωγείς τα γεγονότα της Κύπρου, η διαφορά μεταξύ του Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων, καθώς και η διεθνής ύφεση, που επηρεάζει συνολικά τη ζήτηση είναι τα βασικά αίτια της πτώσης αυτής.

Πάντως ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων τονίζει ότι και το Μάρτιο 2013 τα «βαριά χαρτιά» των Ελληνικών εξαγωγών συνεχίζουν να κατακτούν αγορές. Έτσι, σημειώνεται εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών του ελαιολάδου κατά 178,2%, ενώ και τα αγροτικά προϊόντα της χώρας σημείωσαν άνοδο +4,8%.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στα εξαγώγιμα προϊόντα ανήκει στον κλάδο πετρελαιοειδών (+27,6), με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής τους στις συνολικές ελληνικές εξαγωγές να διαμορφώνεται στο 33,6% του συνόλου. Στον αντίποδα, εντείνονται οι πιέσεις στα βιομηχανικά προϊόντα (-14,5%), αλλά και στα προϊόντα των κατηγοριών Ποτά-Καπνός (-49,4%) και τα Μηχανήματα (-21,7%).

Στα θετικά σημάδια για την πορεία των εξαγωγών, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων, περιλαμβάνεται η πρόσφατη υπουργική απόφαση που διευκολύνει τις επιστροφές ΦΠΑ , που αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο για πολλές εταιρίες καθώς τους αποστερεί ρευστότητα, που τόσο έχουν ανάγκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις τελευταίες ρυθμίσεις προβλέπεται προτεραιότητα επιστροφών σε όσες επιχειρήσεις διενεργούν εξωστρεφή δραστηριότητα σε ποσοστό άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...