Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Αποστόλου: "Ο αγροτικός χώρος χρειάζεται ριζοσπαστική φορολογική προσέγγιση."

Ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, παραβρέθηκε στην ημερίδα που οργάνωσαν οι ΕΤΑΓΡΟ-ΓΕΩΤΕΕ-ΠΕΝΑ, με θέμα «ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ, Εισοδηματικές Επιβαρύνσεις και Βιωσιμότητα των Ελληνικών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων». Στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Δεν είμαστε κατά της φορολόγησης των αγροτών. Οφείλουν κι αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, ανάλογα με τη φορολογική τους δυνανότητα να συνεισφέρουν.

Το ζήτημα είναι αν έχουν τέτοια δυνατότητα.

Στους υπολογισμούς που έχουμε κάνει, την επιβάρυνση του κόστους παραγωγής καθορίζουν αποφασιστικά ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ όχι μόνο λόγω του ύψους τους, αλλά και λόγω της απουσίας ουσιαστικού και αποτελεσματικού ελέγχου των επιστροφών τους, ειδικά του ΦΠΑ .

Όλες τις επιστροφές, στα χαμηλά εισοδήματα, τις λυμαίνονται επιτήδειοι με πλαστά τιμολόγια .

Η φορολογική μας πρόταση στον αγροτικό τομέα εντάσσεται στη γενική μας πρόταση που έχει 3 βασικές παραμέτρους:

1) αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ. Πρόκειται για καθαρό εισόδημα που αντιστοιχεί σε ακαθάριστο αγροτικό εισόδημα περί τα 24.000 ευρώ. Οι αγρότες που έχουν αυτό το εισόδημα να μην υποχρεωθούν να τηρήσουν βιβλία, αφού δε θα υπάρχει σχεδόν καμιά διαφορά στο λογαριασμό πληρωμών- επιστροφών.

Οι αγρότες που έχουν ακαθάριστο εισόδημα άνω των 24.000 ευρώ να μπουν σε κανονικό καθεστώς τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων και να φορολογηθούν όπως οι υπόλοιποι πολίτες- επιχειρήσεις με βάση το καθαρό τους εισόδημα και βέβαια με βάση τη δική μας προοδευτική κλίμακα φορολόγησης

2) φόρος στη μεγάλη ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ, που βέβαια ως τέτοια δεν μπορεί να θεωρηθεί η αγροτική γη, ο εξοπλισμός και τα ακίνητα που αποτελούν εργαλεία για την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας και

3) μείωση συντελεστών ΦΠΑ και ιδιαίτερα στο ΦΠΑ των τροφίμων.

Η καθιέρωση ΦΠΑ 11% σε όλες τις εισροές και 6% σε όλες τις εκροές θα έχει πολλαπλά οφέλη, πρώτον στους αγρότες που ουσιαστικά ότι πληρώσουν σε ΦΠΑ θα το εισπράξουν, οι με μικρό εισόδημα χωρίς πρόσθετες διαδικασίες και οι με μεγαλύτερο με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, δεύτερον στο δημόσιο, αφού με τη διαδικασία θα εξαφανιστούν όσοι λυμαίνονται σήμερα το χώρο, και τρίτον στους καταναλωτές που θα αγοράζουν σε μικρότερη τιμή τα διατροφικά τους προϊόντα .

Ο ΕΦΚ πετρελαίου να μεωθεί κατά 50% για να προσεγγίσει το μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι περί τα 85 λεπτά και να μην υπάρξει επιστροφή.

Ταυτόχρονα στα πλαίσια της χάραξης κλαδικών πολιτικών αλλά και ενίσχυσης της εισόδου των νέων στην αγροτική δραστηριότητα θα προτείνουμε και ειδικά καθεστώτα φορολόγησης .
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...